Med glavnimi vzroki za upad prihodkov sta predvsem ohlajanje gospodarstva na Kitajskem (posledica seveda tudi Trumpovih ukrepov) ter močan dolar. Če pogledamo še nekoliko bolj analitično gibanje tečaja delnice – od začetka oktobra 2018, ko je delnica Appla dosegla svoj vrh, je bil to četrti najhujši padec tečaja, odkar podjetje proizvaja pametne telefone (junij 2007). Tudi več kot polovica analitikov, ki pokrivajo omenjeno delnico, je znižala ciljno ceno in razprodaja se je lahko začela. Seveda bodo negativnim objavam Appla najverjetneje sledila tudi druga ameriška in evropska podjetja, ki imajo močno prodajo na kitajskem trgu – ta bodo prav tako utrpela padec prihodkov zaradi trgovinskih trenj med Kitajsko, ZDA in Evropo.

Očitno se resnosti situacije zavedajo tudi v Beli hiši in bojazen pred pretiranim gospodarskim ohlajanjem v ZDA kakor tudi na Kitajskem ima za posledico pospešeno nadaljevanje pogajanj med obema vpletenima stranema. Tako že v ponedeljek na Kitajsko potuje ameriška delegacija, ki bo poskušala zbližati stališča in narediti napredek k dokončnemu trgovinskemu sporazumu. Novica je vsaj v petkovem trgovanju nekoliko pomirila pregrete trge, vsekakor pa nas verjetno tudi v prihodnjem tednu čaka povečana volatilnost trgov. V ameriški delegaciji namreč ne bo predstavnikov najvišje oblasti in zanimivo bo spremljati novice, ali bo tokratnemu zasedanju kmalu sledilo srečanje na (naj)višji ravni, kar bi še nekoliko bolj pomirilo trge. Stališča obeh vpletenih strani se seveda še vedno močno razlikujejo in do dokončnega dogovora ne bomo prišli v kratkem.

Situacija trenutno kaže, da na kratki rok izgubljajo predvsem ameriška podjetja, na dolgi rok pa bodo po vsej verjetnosti ZDA iz bitke izšle kot zmagovalka. Oziroma, če na kratko povzamem, sprijazniti se bomo morali z večjo kratkoročno volatilnostjo trgov (v tem letu), da bomo na srednji oziroma daljši rok lahko gledali lepše donose.