»V soboto nas čaka brutalen start. V nedeljo bom že prilezla tja gor, čeprav bo to zame prvič,« se pred zadnjima dnevoma Tour de Ski tolaži Alenka Čebašek. Skupaj z Anamarijo Lampič imata kot 14. oziroma 17. v skupnem seštevku po petih tekmovalnih dneh lepo priložnost za nov mejnik v karieri. Končati Tour de Ski v trideseterici je poseben izziv. Doslej še nikoli nista prišli do doline Fiemme.

Program zadnjih tekmovalnih dni je železna tradicija tekaškega Toura že vseh trinajst let. Zaradi delikatne priprave smuči za klasiko je sobotna tekma v očeh slovenskih tekačic celo pomembnejša kot zaključni vzpon na smučišče Alpe Cermis nad dolino, ki je že vsa leta največja posebnost novoletne turneje. Slovenki izkušenj s podobnimi tekmami nimata. »Bo, kar bo, najprej bo treba preživeti klasiko,« se tudi Anamarija Lampič ne obremenjuje s smučiščem. Časovne razlike med 12. in 25. mestom so minimalne. Vzpon na Alpe Cermis (3,6 km, 425 m višinske razlike) se deloma lahko primerja denimo le z državnim prvenstvom na tekaških rolkah iz Preske v vas Tehovec. Alenka Čebašek, ki za Lampičevo zaostaja 12 sekund, ima teoretično v strmini nekaj prednosti. Zadnja Slovenka, ki je končala Tour de Ski, je bila januarja 2016 Lea Einfalt (34.). Leto pred tem se je novodobna biatlonka z 22. mestom, celo 11. časom zadnjega dneva, tudi najbolj približala zgodovinskim dosežkom Petre Majdič. Slednja ima ob šestih etapnih zmagah tudi skupno drugo in tretje mesto izpred devetih oziroma desetih let.

Kristalna piramida, lovorika Tour de Ski, se je obakrat izmuznila zadnji dan. Letos se znova najbolj ponuja Rusu Sergeju Ustjugovu, uganka je mladi zvezdnik Johannes Hoesflot Klaebo. Oestbergova se še najbolj boji Američanke Jessice Diggins, ki pa že zaostaja minuto.