Kitajsko podjetje je svojim sledilcem za novo leto voščilo s tvitom »Happy #2019«, ker pa Twitter beleži tudi, s katere naprave je bil tvit objavljen, je bilo ob tvitu objavljeno tudi »via Twitter for iPhone«.

To je bila za Huawei kar precejšnja blamaža. Čeprav so sporni tvit relativno hitro zbrisali in ga zamenjali z »via Twitter Media Studio« , pa je video producent Marques Brownlee še pred tem naredil posnetek zaslona in ga delil s svojimi tremi milijoni sledilcev.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so v Huaweiju zaradi te nerodnosti že kaznovali direktorja digitalnega marketinga in še enega neimenovanega zaposlenega. Oba sta bila degradirana in kaznovana z znižanjem plače za 5000 juanov (okoli 700 dolarjev). Direktorja marketinga je doletela tudi zamrznitev plače in možnosti napredovanja za prihodnjih 12 mesecev, je Huawei objavil na platformi Weibo, kitajski različici Twitterja.

Za napako krivo partnersko podjetje

Oba uslužbenca za spodrsljaj sicer nista bila odgovorna osebno. Objavo je namreč izvedlo partnersko podjetje Sapient, ki skrbi za objave podjetja na spletnih omrežjih, vendar pa sta bila oba uslužbenca odgovorna za slabo nadzorstvo, kar je povzročilo negativne posledice za Huawei.

Podpredsednik Huaweija Chen Lifang je v četrtek tudi pojasnil, da so pri Sapientu tvit prek iPhona s hongkonško kartico SIM objavili, ker so imeli »težave z VPN«. Twitter je namreč podobno kot večina tujih družbenih omrežij na Kitajskem blokiran in morajo uporabniki za objavljanje uporabljati povezavo do virtualnih omrežij (VPN), da se izognejo internetnemu nadzoru s strani Pekinga.

Huawei je sicer lani izpodrinil Apple z drugega mesta največjih proizvajalcev pametnih telefonov. Na prvem pa je še vedno trdno zasidran korejski Samsung.