Od trojice obtoženih povzročitve posebno hudih telesnih poškodb Jeseničanu, ki so imele za posledico smrt, so danes na predobravnavni narok na kranjsko okrožno sodišče privedli zgolj Glorio Kleindienst. Tožilka Lea Martinjak je za primer priznanja krivde predlagala sedemletno zaporno kazen, a obtožena krivde ni priznala. Soobtožena Alen Lović in Franc Kleindinst, soprog Kleindienstove, se bosta o krivdi na predobravnavnem naroku izrekla čez slaba dva tedna.

Na kraju dogodka naj bi se znašla po naključju

Zagovornica obtožene Barbara Nastran je opozorila, da tožilstvo očitkov kaznivega dejanja ni konkretiziralo in opredelilo vloge vsakega od obdolžencev ter še vedno vztraja pri sostorilstvu ne glede na ugotovitve izvedenca sodne medicine. »Ta je natančno pojasnil, na kakšen način so nastale posledice, ki so vodile v smrt oškodovanca in kdo jih je edini lahko povzročil.« Nastranova je prepričana, da ni šlo za skupno ravnanje trojice. »Pri oškodovancu se je zadrževal le obdolženi Lović, Gloria Kleindienst pa je do oškodovanca tistega dne prišla izključno zato, ker je bila dogovorjena z Lovićem zaradi težav s svojim možem Francem Kleindienstom,« je opozorila Nastranova in dodala, da so jo do bivališča umrlega pripeljali celo jeseniški policisti. »Njen namen ni bil obisk oškodovanca, tam je bila zgolj po naključju,« je dodala odvetnica in za obtoženo predlagala odpravo pripora.

Odpravi pripora je tožilka Lea Martinjak nasprotovala. Poudarila je, da je obrazložitev kaznivih dejanj, ki naj bi bila po mnenju obrambe nekonkretizirana, podana že v odgovoru zoper ugovor, ki ga je okrožno sodišče v Kranju zavrnilo. Nasprotovala je tudi nekaterim predlogom obrambe za zaslišanje prič na glavni obravnavi.

Jeseniški brezdomec je umiral več ur

Da v občinskem zabojniku za brezdomce na Jesenicah oseba ne kaže znakov življenja, je jeseniške policiste lansko septembrsko nedeljo zjutraj, kot smo že poročali, obvestil nadzornik zabojnika, je po preiskavi dogodka povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša. Policija je ugotovila, da bi poškodbe pri moškem lahko nastale po nasilju. Vse tri osebe, dva moška in eno žensko, stare med 34 in 47 let, so do večera izsledili in jih prijeli. »Za kaznivo dejanje storitve posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt, je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora,« je septembra lani povedal Donoša.

Četverica, torej trije zdajšnji obtoženi in umrli Jeseničan, se je po Donoševih besedah med seboj poznala. Kot je dejal, jih je v preteklosti obravnavala tudi policija, in sicer zaradi prekrškov in kaznivih dejanj, nekatere od njih tudi zaradi dejanj, ki so imela elemente nasilja. »Motiv za spor, ki se je dogajal v kontejnerju, kjer je žrtev živela, so bila pretekla dejanja med udeleženimi in maščevanja za tovrstna dejanja, ki so se dogajala v preteklosti,« je pojasnil. Izsledki obdukcije so pokazali, da so bile poškodbe, večinoma glave, storjene s fizičnim obračunavanjem, predvsem z brcami in udarci. Zavarovane sledi na kraju pa so dokazovale, da so bili pri dejanju aktivni vsi trije osumljenci.

Po naših neuradnih informacijah naj bi nadzornik pokojnega našel v jedilnici objekta. Da naj bi šlo za nasilje, naj bi bilo razvidno tudi iz razmetanega pohištva in predmetov. Do spora med vpletenimi, ki naj sicer ne bi bil prvi tisto soboto, naj bi prišlo, medtem ko je stanovalec zavetišča za brezdomce pripravljal topel obrok. Po končanem obračunu naj bi osumljenci, sicer ne vsi ob istem času, kraj dogajanja zapustili. Poškodovanemu, ki naj bi bil po neuradnih informacijah takrat še živ, naj ne bi ponudili pomoči, ob odhodu pa naj bi za seboj zaprli vrata, za katerimi naj bi stanovalec zabojnika ob hudih poškodbah glave umiral več ur.