V Civilni iniciativi Piran so že pred novim letom opozorili, da domačini dlje časa opažajo spremembe na površini Velikega jezera v Fiesi v obliki zelenih madežev, pri čemer se velikost madežev spreminja glede na vremenske razmere.

Madeži so se po njihovih navedbah začeli pojavljati hkrati z gradbenimi deli, povezanih s črpališčem fekalnih voda v neposredni bližini naravnega spomenika Veliko jezero, analiza vzorca vode iz jezera pa je pokazala prisotnost cianobakterij oz. modrozelenih alg, ki proizvajajo za ljudi in živali nevarne strupe.

Na okoljskem ministrstvu so danes za STA pojasnili, da so pojav omenjenih madežev prvič zaznali 9. novembra in o njih obvestili gospodarsko javno službo oz. koncesionarja VGP Drava. Pri ogledu stanja pa so ugotovili, da ne gre za onesnaženje z nevarnimi snovmi, pač pa je bilo ocenjeno, da gre za sicer neželen naravni proces cvetenja modrozelenih alg, ki ga ni mogoče odpraviti z interventnimi ukrepi.

Glede na to, da vse od 10. decembra do danes koncesionar ni prejel nobenega obvestila o morebitnem onesnaženju, je šlo po ocenah ministrstva za še vedno vidne ostanke posledic procesa cvetenja. Če bi šlo za morebitno nenadno onesnaženje z nevarnimi snovmi, pa bi bili aktivirani preko utečenega sistema obveščanja, so še poudarili.

Kot so še navedli, je koncesionar v četrtek opravil ponoven ogled stanja na terenu, na vodi pa niso opazili nobenih posebnosti.