Kot so dodali po poročanju britanskega BBC, ne gre pri tem za nikakršno pretiravanje. »Naših 50.000 zaposlenih iz EU in 130.000 študentov iz EU, da ne omenjamo 15.000 Britancev, ki študirajo v Evropi, začenja novo leto ob veliki negotovosti glede svoje prihodnosti,« še piše v odprtem pismu vodij britanskih ustanov, ki predstavljajo več kot 150 ponudnikov visokošolskega izobraževanja. »Pod vprašaj bodo postavljene ključne raziskovalne povezave, od novih zdravljenj za raka do tehnologij za spopad s podnebnimi spremembami,« so posvarili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. »Terjamo tudi zagotovila, da bo vlada nadomestila finančne vire za raziskave, od katerih bi lahko bili s koncem marca izključeni,« so dodali. Britanske univerze so v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorja 2020, ki je stekel leta 2014, prejele 11,4 milijarde evrov.

Vodje univerz so hkrati dali vedeti, da bi lahko odhod brez dogovora ogrozil tudi prispevek univerz k britanskemu gospodarstvu, ki znaša 21 milijard funtov (23,35 milijard evrov).

Britanski poslanci bodo predvidoma proti koncu meseca glasovali o dogovoru premierke Therese May z EU o odhodu iz povezave. Če ga bodo zavrnili, bo ves proces obvisel v zraku, s tem pa se bodo okrepile možnosti, da Združeno kraljestvo EU 29. marca zapusti brez vsakršnega dogovora.

Ulstrski unionisti ne nameravajo podpreti dogovora o brexitu

Ulstrski unionisti (DUP), ki sicer britanski manjšinski vladi zagotavljajo podporo v spodnjem domu parlamenta, so danes napovedali, da ne bodo podprli dogovora o brexitu z Evropsko unijo. Poslanec stranke Sammy Wilson tudi meni, da se podjetja ne bi smela bati brexita brez dogovora, na spletni strani poroča Reuters. »Pravzaprav nas bolj skrbi to, kaj bomo dobili od EU in še posebej irske vlade,« je še dejal Wilson.

Spodnji dom britanskega parlamenta bo razpravo o dogovoru o brexitu nadaljeval 9. januarja. V tednu zatem pa bo še glasovanje, ki bi moralo potekati že 11. decembra, a ga je parlament zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil. Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, bo Velika Britanija iz EU 29. marca najverjetneje izstopila brez dogovora z Brusljem.

Danes objavljena javnomnenjska raziskava instituta YouGov je pokazala, da dogovoru nasprotuje večina članov britanske konservativne stranke premierke, poroča Reuters.