Migrantska kriza v Rokavskem prelivu? Res? Najbolje jo očitno vidi britanski notranji minister Sajid Javid, ki je na silvestrovo priletel z razkošnih počitnic v Južni Afriki, da bi jo lastnoročno reševal. Gotovo ne bi kar tako zapustil družine v luksuznem hotelu in se odpovedal safariju, če ne bi presodil, da pet majhnih gumijastih čolnov s 40 večinoma iranskimi migranti, ki so se na božič pojavili v Rokavskem prelivu, predstavlja krizo, ki se je mora lotiti osebno. Ali pa je bil, kot mu očitajo kritiki, nenadoma v skrbeh za svojo kariero. V odsotnosti so ga namreč kritizirali, da glede »migrantskih gumenjakov« v prelivu ni naredil nič. Ta zdaj napihnjena kriza, ki jo odlično upodablja karikatura Guardiana, na kateri majhen gumijasti čoln z nekaj migranti dela orjaško senco na dovrskih pečinah, se je začela že novembra. Zato dramatična vrnitev ministra s počitnic očitno ni bila potrebna zaradi krize, ampak njegovih lastnih ambicij.

Protipriseljenska naravnanost

Javid se vidi med potencialnimi nasledniki premierke Therese May, zato mu ne gre v prid kritika, povezana z migranti, o katerih morajo ambiciozni politiki govoriti čim ostreje, da ustrežejo prevladujoči protipriseljenski drži Britancev, ki je bila eden od razlogov za zmago brexitskega tabora. Javid je bil najprej proti temu, da bi v preliv poslali več ladij obmejne straže, ki so pod upravo notranjega ministrstva, ker je ocenil, da bi to spodbudilo poskuse prečkanja zaradi večje verjetnosti, da bodo v primeru težav migranti rešeni. Zdaj je ukazal, da se morata dve ladji obmejne straže, ki sta sodelovali pri iskanju in reševanju migrantov v Sredozemlju, nemudoma vrniti domov. Obenem pa zahteval pomoč vojaške mornarice, ki se je odzvala z napotitvijo osemdesetmetrske patruljne ladje HMS Mersey v Rokavski preliv.

Krizo »zakuhalo« 239 migrantov

»V mojem fokusu sta varovanje britanske meje in preprečevanje izgube življenj v Rokavskem prelivu,« trdi Javid in dodaja, da gre pri sodelovanju vojaške mornarice za začasni ukrep do vrnitve patruljnih čolnov iz Sredozemlja. »Hvaležen sem obmejni straži in drugim agencijam za njihov neutruden odziv,« je rekel. Med temi je tudi nacionalna agencija za boj proti kriminalu, katere pripadniki so danes v Manchestru aretirali 33-letnega Iranca in 24-letnega Britanca zaradi suma, da sta med organizatorji »ilegalnega prehoda migrantov prek Rokavskega preliva v decembru«. Ena od britanskih kolumnistk je ocenila, da je migrantska tako imenovana kriza v prelivu v resnici zgodba o britanski hinavščini, pa tudi, da ima početje ministra Javida manj zveze z razumom kot z zadovoljevanjem protipriseljenske drže. Resnici na ljubo, britanski odnos do migrantov nikoli ni imel veliko zveze z razumom, imel pa jo je s kulturno sovražnostjo do migrantov, ki seže stoletja nazaj. Navsezadnje – od začetka novembra, ko so se v Rokavskem prelivu pojavili gumijasti čolni z migranti, je britansko obalo doseglo 239 migrantov. Špansko obalo je z različnimi plovili lani doseglo 64.000 migrantov, italijansko pa 23.000. Skupaj jih je vse evropske obale doseglo 115.000.