Na prvostopenjskem sodišču so Pušniku januarja lani zaradi poskusa umora, grožnje in kršitve nedotakljivosti stanovanja izrekli kazen deset let in devet mesecev zapora, a se je njegov odvetnik Miha Šošić pritožil. Po poročanju Večera je razlog za prekvalifikacijo (le) tehničen. Tožilstvo je Pušniku očitalo poskus umora »iz brezobzirnega maščevanja«, prvostopenjsko sodišče pa je to okoliščino nadomestilo z drugo (iz istega člena), to je »iz drugih nizkotnih nagibov«, in v sodbi pojasnilo, da gre za nagibe, ki niso zajeti s pojmom koristoljubnosti, omogočitve ali prikritja drugega kaznivega dejanja brezobzirnega maščevanja, temveč zgolj iz maščevanja zaradi razpada partnerske zveze.

Odvetnik Šošić je v pritožbi opozoril, da je prvostopenjsko sodišče prezrlo sodno prakso, po kateri je kvalifikatorne okoliščine v povezavi s kaznivim dejanjem (poskusa) umora treba razlagati restriktivno, pri čemer vsakega maščevanja, ki nima znakov brezobzirnosti, ni dopustno uvrstiti med druge nizkotne nagibe. Upoštevaje stališče vrhovnega sodišča je višje sodišče odvetniku pritrdilo in zato sprva zatrjevani poskus umora prekvalificiralo v poskus uboja.

Obtožnico je zastopala tožilka Aleksandra Kolarič in v sklepni besedi 12. januarja lani ocenila, da bi bila za obtoženega pravična kazen 19 let zapora. Pušnika je obremenila, da je nekdanji partnerici že 8. septembra 2016 grozil s smrtjo, isti dan brez njene vednosti vstopil v njeno hišo, dva dni kasneje, ko jo je prestregel na parkirišču pred gostiščem na Zgornji Polskavi, pa je poskušal grožnjo uresničiti. Tožilka je prepričana, da jo je Pušnik nameraval umoriti zato, ker ga je zapustila, in da bi to uresničil, če mu tega ne bi preprečil gostilničar, ki je ženski skupaj s svojo hčerko pritekel v bran.

Višje sodišče je Pušnika oprostilo grožnje, sprva zatrjevani poskus umora pa je pravno opredelilo kot poskus uboja. Za to dejanje mu je na novo določilo sedem let zapora, pri končnem izreku pa je upoštevalo še kaznivo dejanje kršitev nedotakljivosti stanovanja, za kar je bil Pušnik obsojen na pol leta zapora, in mu nato izreklo enotno kazen sedem let in pet mesecev zapora, navaja Večer.