ZDA in Kitajska sta si lani medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago v dvostranski trgovini. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge. Ameriško delegacijo bo vodil namestnik ameriškega trgovinskega predstavnika Jeffrey Gerrish. Razprava bo tekla o »implementaciji pomembnega soglasja«, ki sta ga dosegla Trump in Xi ob robu vrha skupine G20 v Argentini, je sporočilo kitajsko ministrstvo za trgovino.

Pogovori bodo potekali v ponedeljek in torek. Premirje je načeloma razglašeno do 1. marca.

Trump je trgovinsko vojno s Kitajsko sprožil zaradi po njegovem nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Njegove pomisleke delijo tudi EU, Japonska in druge razvite države.

Kitajsko gospodarstvo se počasi ohlaja. Lani naj bi se bruto domači proizvod države okrepil za okoli 6,5 odstotka, potem ko je v 2017 porasel za 6,9 odstotka. Nedavno objavljeni podatki so pokazali, da se je gospodarska aktivnost v kitajskem proizvodnem sektorju decembra prvič v dveh letih skrčila.

Posledice konflikta občutijo tudi ameriška podjetja, ki so močno odvisna od kitajskih potrošnikov. Delnice v ameriškem Applu so se znižale za devet odstotkov, potem ko je podjetje v sredo zmanjšalo napoved prihodkov za zadnje lansko četrtletje zaradi gospodarske šibkosti na Kitajskem.