Slovenska predstavnika v ligi ABA sta na prvih tekmah v letu 2019 pred povsem različnima izzivoma. Medtem ko bo Olimpija v 14. krogu na današnjem gostovanju v Zadru pod hudim pritiskom zmage, pa Krka gosti edino neporaženo moštvo v jadranskem tekmovanju Crveno zvezdo, kjer lahko samo ogromno pridobi.

Ljubljančani od prihoda trenerja Saše Nikitovića kažejo povsem drugačne predstave kot na začetku sezone, a imajo težave v končnicah tekem, kjer do izraza pride pomanjkanje kakovosti v moštvu. Ker je Zadar skupaj z Olimpijo in Krko z le štirimi zmagami na dnu lestvice, ima tekma še toliko večji pomen. Vzdušje v dvorani Krešimirja Čosića bo gotovo peklensko, česar se pri slovenskem državnem prvaku dobro zavedajo. Zmaji sicer v Zadru že tradicionalno ne igrajo najbolje, saj so na dosedanjih 16 obračunih desetkrat klonili, nazadnje pa v hrvaškem obalnem mestu slavili zmago v sezoni 2014/15. »Zadar je moštvo z visokimi igralci, ki igrajo čvrsto in ekipno košarko, zelo agresivni so predvsem na domačem igrišču. Morali se bomo prilagoditi na takšen način igre, se boriti za vsako žogo in hkrati prikazati svojo najboljšo predstavo do zdaj, če se želimo v Ljubljano vrniti z novima dvema točkama,« pravi Saša Nikitović.

Krka bo optimizem pred obračunom s Crveno zvezdo črpala iz dejstva, da je pred dvema tednoma na kolena pred domačimi navijači spravila evroligaško Budućnost. Beograjčani bodo v Novo mesto pripotovali na krilih sredine zmage v prvem krogu drugega dela evropskega pokala proti Limogesu, dolenjsko moštvo pa je v državnem prvenstvu na isti dan klonilo proti Šenčurju. »Crvena zvezda ima veliko število igralcev na vseh položajih. Posledica tega je, da so še neporaženi v ligi. To vsekakor moramo spoštovati, nikakor pa se jih ne smemo ustrašiti. Recept je jasen, nepopustljivo in agresivno v obrambi ter potrpežljivo v napadu. Upam tudi na čim večjo podporo s tribun, saj takega nasprotnika v letošnji sezoni še ni bilo v Novem mestu,« sporoča trener Krke Simon Petrov.

Liga ABA, 14. krog, danes ob 18. uri: Krka – C. zvezda, Cibona – FMP, ob 20. uri: Zadar – Olimpija, jutri ob 19. uri: Partizan – Mornar, ob 21. uri: Mega B. – Cedevita, nedelja ob 17. uri: Budućnost – Igokea.