Dvainštiridesetletna Bindu Ammini in 44-letna Kanaka Durga sta v sredo ob 4. uri zjutraj kot prvi ženski v rodnih letih vstopili v hindujski tempelj Sabarimala na jugu Indije, stoletja rezerviran le za moške. Po sodni odpravi prepovedi vstopa ženskam med 10. in 50. letom sta sicer v tempelj vstopili bolj na skrivaj in ob policijskem spremstvu. Toda zagovorniki enakosti spolov so to razglasili za veliko zmago.

Hinduistični fundamentalisti nasprotno menijo, da sta s tem zagrešili bogoskrunstvo, zaradi česar je prišlo do silovitih protestov z več sto aretiranimi in ranjenimi. Tempelj, ki so ga po njunem obisku verski gorečneži »obredno očistili«, je postal celo osrednja tema volilne kampanje pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Indiji. Očitno namerava stranka premierja Nerendre Modija s trkanjem na verska čustva pridobivati hindujce, ki predstavljajo 80 odstotkov prebivalcev Indije.

Skrili so ju na varno

Romarsko središče v zvezni državi Kerala je eno največjih na svetu. Tempelj, v katerega pride na leto več deset milijonov romarjev, je posvečen bogu rasti Ajapanu, ki ga častijo tudi zaradi njegove askeze, čistosti in kreposti. Predvsem zaradi njegovega celibata naj ženske ne bi smele vstopiti v tempelj, saj bi lahko boga zapeljale v skušnjavo. V druge hindujske templje ne smejo le ženske, ki imajo ravno takrat menstruacijo (ker da so »nečiste«).

Vrhovno sodišče Indije je po dveh desetletjih pravdanja že septembra lani razveljavilo omenjeno prepoved glede vstopa žensk v tempelj. Zato odtlej pravoverni hinduisti v 35-milijonski Kerali protestirajo, pri čemer jih podpira Modijeva stranka. Vse do te srede jim je uspelo tudi preprečiti, da bi kakšna ženska vstopila v tempelj, saj so nekatere poskušale. Ko je omenjeni dvojici to v sredo uspelo, pa je indijski tisk dejanje označil za »upanje za indijske ženske v letu 2019«. Nekateri mediji dogodek primerjajo s tistim leta 1955, ko v južnjaški ameriški zvezni državi Alabama temnopolta Američanka Rosa Parks v avtobusu ni hotela odstopiti sedeža belcu, s čimer se je v ZDA začel boj za enakopravnost ras.

Sodišče bo sicer odločalo o pritožbi na odpravo prepovedi 22. januarja. Medtem so Bindu Ammini in Kanako Durga z njunima družinama skrili na varno.

Premier Modi podpira prepoved

Proteste proti vstopanju žensk v tempelj največkrat organizirajo člani skrajno desne hinduistične organizacije RSS, v kateri je dolgo deloval tudi Modi, leta 1948 pa je njen član ubil Mahatmo Gandija, znamenitega modreca in borca za neodvisnost Indije, ker je bil ta očitno preveč strpen do muslimanov. Na ulicah mest v Kerali pa protestirajo tudi zagovorniki enakopravnosti spolov, pri čemer imajo podporo vladajočih komunistov. Ti so 1. januarja podprli več sto tisoč, morda celo več milijonov žensk, ki so naredile živo verigo, dolgo 620 kilometrov.

Premier Modi je v nedavnem intervjuju za novinarsko agencijo ANI dal vedeti, da je naklonjen prepovedi vstopa žensk v tempelj Sabarimala. Dodal je, da gre za versko zadevo, s čimer ne bi smeli povezovati vprašanja o enakopravnosti spolov. »Nekateri templji imajo pač svojo tradicijo,« je dejal. Nekaj ur po tem, ko sta v tempelj vstopili Bindu Ammini in Kanaka Durga, pa je voditelj njegove stranke v Kerali dejanje na televiziji obsodil kot »zaroto ateističnih oblasti (v Kerali) z namenom uničiti hindujski tempelj«. V četrtek so hindujski skrajneži organizirali blokado javnega potniškega prometa v Kerali, obenem jim je skupaj z Modijevo stranko uspelo doseči, da so se šole, trgovine in lokali zaprli.