Londonski župan, laburist Sadiq Khan, je v prvih minutah novega leta razburil brexitarje s protibrexitskim delom novoletnega ognjemeta nad prestolnico, ki je bil posvečen »tesnim odnosom med Londonom in EU«. Okrog panoramskega vrtiljaka Londonsko oko se je svetil moder obroč, ognjemet pa je v njem ustvaril rumene zvezde. Za enega od brexitarjev je to predstavljalo izdajo demokracije. Navdušenje 100.000 gledalcev, med katerimi je bila velika večina iz Londona, pa ni bilo presenetljivo, saj je 59,9 odstotka Londončnov glasovalo za članstvo v EU.

Brexitski gordijski vozel se ne razpleta

Brexitski gordijski vozel je dal pečat staremu letu in dal ga bo tudi novemu, saj se vsaj v prvih tednih prej napoveduje nadaljevanje njegovega zapletanja kot razpletanje. Konservativna premierka Theresa May je v novoletni poslanici spesnila novo mešanico moledovanja in pritiska na poslance, ki naj bi ta mesec, v tednu, ki se začenja 14. januarja, glasovali o »njenemu brexitu«. Tako namreč na Otoku rečejo pravno obvezujočem osnutku sporazuma, ki ga je o britanskem odhodu iz EU podpisala novembra lani.

Poslanci bi morali o njem glasovati že 11. decembra lani, pa je Mayeva glasovanje odpovedala samo dan prej, ker je bilo očitno, da bi v parlamentu padel. Dobre tri tedne pozneje, po obilnem strašenju s posledicami odhoda brez sporazuma, ki ga vlada prodaja kot edino drugo možnost, se to zdi precej manj očitno, a še vedno verjetno.

Bo Mayeva še enkrat odložila glasovanje?

Prvi od dveh nekdanjih ministrov za brexit, ki sta odstopila zaradi nestrinjanja s premierkino vizijo izstopanja iz EU, vendarle misli, da bo Mayeva še drugič odložila glasovanje v parlamentu, če bo presodila, da bo poražena. Gre za Davida Davisa, ki trdi, da sklenjeni sporazum z EU ne upošteva izida referenduma iz leta 2016. Mayevo poziva, naj si vzame čas za izboljšanje sporazuma, čeprav v EU pravijo, da je ta, ki je že sklenjen, najboljši in edini.

Davis trdi, da Evropsko unijo v resnici skrbi, da bo v primeru nesporazumnega brexita izgubila 39 milijard funtov britanske ločitvene odpravnine. »Bolj ko se bomo pripravljali na nesporazumni odhod, večja je verjetnost, da bomo sklenili dober sporazum,« pravi.

Mayeva se medtem pripravlja na novo turnejo po EU, da bi ji kolegi z dodatnimi pojasnili pomagali prepričati poslance, naj glasujejo za njen brexit, ki ga je ugledni Financial Times razglasil za »zagozdeni brexit« (res ni videti konca vedno novim brexitskim frazam). Mayevi pri časniku očitajo, da je v prizadevanjih za zeleno luč parlamenta za njen brexitski sporazum odlikovala z viteškim redom enega od najbolj vročičnih brexitarjev Johna Redwooda. Vendar novopečeni sir John pravi, da to ne bo spremenilo njegovega mnenja.

Neznosni pritisk za nov referendum?

Na usodo brexita utegne odločilno vplivati pritisk članstva opozicijskih laburistov na vodjo stranke Jeremyja Corbyna, naj podpre nov referendum. 88 odstotkov članov stranke bi, kot je pokazala raziskava med njimi, glasovalo za to, da Britanija ostane v EU. 72 odstotkov pa jih misli, da bi Corbyn moral podpreti nov referendum.

Vodstvo laburistične stranke novega referenduma trenutno ne podpira, zahteva pa predčasne volitve, na katerih bi volilci odločali na podlagi stališč političnih strank do brexita. Če teh volitev ne bi mogli izsiliti, pa bi bilo vodstvo pripravljeno razmisliti o novem referendumu.

Corbyn je sicer sprožil nejevoljo mnogih članov stranke, ko je konec starega leta dejal, da se bo brexit zgodil, tudi če bi na teh morebitnih predčasnih volitvah laburisti zmagali. Britanci tako na začetku novega leta ostajajo v brexitski megli, ki se je spustila že kmalu po začetku brexitskih pogajanj in se noče in noče dvigniti.