Po nedeljskih ponovnih incidentih in policijskem obračunu s protestniki banjaluškega gibanja Pravica za Davida, aretacijah več udeležencev, odpovedi novoletnih prireditev in za vse sumljivem izginotju Davidovega očeta Davorja Dragičevića jutri na banjaluški policijski postaji pričakujejo Davidovo mamo Suzano Radanović. Po pisanju sarajevskega Oslobodjenja so jo pozvali na zaslišanje zaradi domnevnih kaznivih dejanj nepooblaščenega prisluškovanja in tonskega snemanja ter ji zagrozili s prisilno privedbo, če se ne zglasi ob deveti uri dopoldne. Suzana, ki je na novoletni dan v spomin na spomladi preminulega sina prižgala svečo pred cerkvijo Kristusa Odrešitelja, sicer zaprto zaradi prepovedi protestov, je napovedala, da bo vložila tožbo proti Republiki Srbski (RS) in policiji, ki jima pripisuje odgovornost za tragično Davidovo smrt. Oblastem tudi očita, da so policisti brez naloga 25. decembra vstopili v njeno hišo, opravljali preiskavo in ji niso dovolili stika z mladoletnima otrokoma, ki sta doživela šok. Hkrati je dejala, da nima komu prijaviti izginotja bivšega moža Davorja. »Policiji sem prijavila sinovo izginotje, pa sem ga našla mrtvega,« je resignirano razložila navzočim pred cerkvijo.

Davor Dragičević je izginil 30. decembra po nagovoru podpornikov na protestu, ki ga je sprožil po odkritju sinovega trupla v pritoku Vrbasa v središču mesta in dvomljivi oceni patologa, da je šlo za nesrečno smrt s padcem in utopitvijo. Kljub mnogim nejasnostim, ki so se v devetih mesecih nakopičile, tožilstvo vztraja pri omenjeni razlagi in ni sprožilo nobenega drugega postopka, je pa napovedalo preiskave proti protestnikom. Glede na prijave policije naj bi jih preganjali zaradi več kaznivih dejanj, med njimi ogrožanja varnosti in spodbujanja nasilja. V ta namen so v Banjaluki v ponedeljek izdali tudi tiralico za Davorjem Dragičevićem in navedli »resne grožnje, ki so izzvale občutek strahu in ogroženosti pri dveh državljanih«.

Kako do resnice in pravice

Radiotelevizija RS je sicer poročala, da se Davorjevi odvetniki pogajajo z ministrstvom za notranje zadeve enklave o njegovi predaji, a da ministrstvo edinega pogoja, namreč da zoper njega ne bo odrejen pripor, ne sprejema. Sami odvetniki tega niso potrdili, zagotavljajo pa, da podobno kot bivša žena ne vedo, kaj se je zgodilo z njim, ter da od nedelje niso bili v nikakršnem stiku, saj sta oglušela tudi njegov mobilni telefon in stran na facebooku. Zakrožila je tudi novica, da se je Davor zatekel na britansko diplomatsko predstavništvo, a je bila hitro demantirana.

Oglasila se je tudi jeseni izvoljena predsednica RS Željka Cvijanović. Dejala je, da se vsi želijo dokopati do resnice in pravice, da pa to ne pomeni, da je treba napadati policijo in rušiti ugled mesta. Ponovila je, da mora svoje delo opraviti tožilstvo. »Odgovorov ne morejo dati niti policist, niti minister, niti predsednik republike, vlade, ljudske skupščine ali kateri koli poslanec,« je zavrnila pozive gibanja Pravica za Davida po parlamentarni preiskavi ter tudi medijem očitala, da niso tisti, ki bi ugotavljali, kaj se je dejansko zgodilo z Davidom. Dejala je še, da so Banjalučani talci gibanja, ki jim povzroča škodo, popravljivo šele v več letih.