Policisti so lani obravnavali šest umorov, kar je najmanj od leta 2013 (predlani so jih, na primer, 13, leta 2015 pa še dva več). Pri poskusih umorov, lani jih je bilo deset, pa statistika kaže na porast v zadnjih šestih letih (2017 jih je bilo sedem, leta 2014 samo štirje). Glede najhujših kaznivih dejanj zoper telo je tej statistiki treba dodati še tri uboje ter kar 26 poskusov uboja, kar je glede na kazenski zakonik sicer nekoliko blažje dejanje od umora. Največ tovrstnih kaznivih dejanj so znova obravnavali na policijskih upravah Ljubljana in Maribor, kar seveda ni prav nič nenavadno. Gre namreč za dve največji policijski upravi pri nas, ki pokrivata največji območji.

Običajno je tako, da se največ umorov – zlasti ko gre za »intimne« napade z nožem ali s pestmi – pripeti med družinskimi člani. Zelo verjetno je, da je umorjeni svojega krvnika poznal ali bil z njim celo v sorodu. Letošnji umori to potrjujejo. Gre namreč za družinske tragedije z različnimi motivi.

V Notranjih Goricah zadušil ženo

Zadnja od krvavih (družinskih) tragedij pri nas se je zgodila v začetku decembra v Notranjih Goricah na obrobju Ljubljane. Kaj se je med štirimi stenami družinskega doma dogajalo (leta) pred tem, ko je mož zadušil ženo, bo pokazala preiskava, grozljive podrobnosti pa bodo, če ne prej, zagotovo prišle v javnost med sojenjem. (Spomnimo le na lanski »božični umor«, ko je 62-letni Silvo Palčič na Dolenjskem na grozovit način z nožem pokončal svojo ženo Anico.)

Brezdomec umiral več ur

Desetega septembra so policisti v občinskem bivalniku za brezdomce na Jesenicah našli mrtvega moškega, ki je umrl za posledicami pretepa. Med njim in trojico, ki je bila dan pred tem pri njem na obisku, se je vnel prepir, po izsledkih kriminalistov naj bi ga dva moška in ženska do smrti pretepli in obrcali. V bivalnem zabojniku naj bi ga pustili še živega, nakar pa je s hudimi poškodbami glave umiral več ur. Trojico so še isti večer prijeli, prav danes pa se bo v Kranju začelo sojenje. Trojica se bo zagovarjala zaradi obtožb uboja in povzročitve posebno hudih poškodb.

Vso noč pretepal mamo

Vasico Črniče v Vipavski dolini je v začetku septembra pretresel brutalen umor. Oseminšestdesetletnik je bolj ali manj vso noč (pri čemer ni uporabil orodja ali orožja) pretepal 91-letno mamo, ki je pod težko sinovo roko proti jutru umrla. Storilec je policiste in reševalce hotel pretentati s trditvami, da je padla po stopnicah, a so njegove laži spregledali in ga prijeli. Motiv za nerazumljivo nasilen in več ur trajajoč fizični napad naj bi bil dolgotrajen spor, jeza in sovraštvo. Poleg umora mame je storilec osumljen še nasilja v družini, saj naj bi se zadnje desetletje zlasti psihično in tu in tam tudi fizično znašal nad 60-letno soprogo in hčerko.

Zakonca obležala v mlaki krvi

Dolgotrajen družinski spor in nesoglasja v zvezi s premoženjem so povzročili edini letošnji dvojni umor. V začetku avgusta sta v Krkavčah v mlaki krvi obležala 83-letni moški (ta je umrl na kraju) in njegova 75-letna žena, ki je boj za življenje izgubila nekaj tednov kasneje. Enainsedemdesetletni osumljenec Marko Matič, ki je že prejel obtožnico, se je nad polsestro in svaka spravil z mačeto ali kovinsko palico. Sojenje naj bi se začelo kmalu.

Z nožem zabodel brata

Prepir med Štefanom Juvanom in njegovim bratom se je 27. maja v bližini Prevalj končal tragično. Štefan je nekaj po tretji uri zjutraj z 20-centimetrskim kuhinjskim nožem brata Miho silovito zabodel v trebuh, ta pa je dva tedna kasneje v bolnišnici umrl. Štefan je bil sicer miroljuben, deset let starejši brat pa je veljal za razgrajača in naj bi se leta psihično znašal nad mlajšim bratom. Tisto noč naj bi mu (znova) grozil, v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi alkohola in stresa pa ga je Štefan zabodel. Na sodišču je dogodek v solzah obžaloval, v zaporu pa bo zaradi dejanja preživel osem let.

Z zidarskim kladivom mamo pobil do smrti

Sredi decembra se je na ljubljanskem sodišču začelo sojenje Elvirju Rastoderju, ki je 24. maja v predmestju švicarskega Berna po devetih pivih umoril svojo mamo, nato pa se z motorjem vrnil v Slovenijo. Z 20 silovitimi udarci po glavi se ji je maščeval za leta trpinčenja, ko ga je – tako še vedno verjame 38-letni osumljenec – rezala z nožem, ga davila in celo tako močno poškodovala po glavi, da mu je počila lobanja. Psihiatrična izvedenka je pričala, da so ga k dejanju vodile blodnje in halucinacije, njegovo stanje pa je posledica akutne psihoze iz sklopa shizofrenije. Tožilstvo na sojenju, ki se bo nadaljevalo januarja, ne predlaga zaporne kazni, pač pa varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Z nožem umoril nekdanjo taščo

Šestindvajset let bo v zaporu preživel Janez Šesek, ki se je 7. marca v Zagorju iz maščevanja z dvema nožema surovo znesel nad nekdanjo taščo. Pred stanovanjskim blokom je tisti večer nesrečnico zabodel kar 21-krat, in sicer v glavo, prsni koš, trebuh, roke in noge. Šesek je dejanje priznal in prav tako način, kako ga je izpeljal – njegova žrtev je kričala in zadnje trenutke preživela v neznosnih bolečinah. Potrdil je tudi motiv, brezobzirno maščevanje, ki ga je gnalo do dejanja. Nekdanjo taščo je namreč krivil za omejene stike z otrokoma, kriva pa naj bi bila po njegovem bolj ali manj kar za vsa nesoglasja med njim in nekdanjo partnerico.

Umorila sestro dvojčico in poskušala ubiti še mamo

Na dan žena je Slovenijo pretresel verjetno najokrutnejši umor tega leta. Osemintridesetletna Mediha Hromadžić je namreč 8. marca najprej umorila sestro dvojčico, nato pa se spravila še nad mamo; ta je napad preživela. Sestro Mersiho, ki ji je sicer uspelo pobegniti iz stanovanja, je ulovila na stopnišču in dokončala začeto. Zadala ji je kar 48 vbodnih ran, mami dvanajst. Osumljenka se dogajanja tistega dne spominja slabo in predvsem drugače kot nekatere priče, sojenje pa se bo nadaljevalo še ta mesec.

Partnerico umoril, ko je spala

Dvaindvajsetega januarja lani je 62-letnik v Klokočovniku v bližini Slovenskih Konjic (nekdanjo) partnerico med spanjem udaril po glavi z ostrim predmetom. Gospa je odtujenemu partnerju iz Koroške tu in tam prišla kaj skuhat, čeprav se nista preveč dobro razumela. Po umoru se je 62-letnik odpeljal v Poljčane in se v bližini železniške postaje postavil pred vlak. Zaradi hudih poškodb je kasneje umrl v bolnišnici.