Kot je dejal za irski časnik Irish Independent, bi izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora za irsko kmetijstvo pomenil velik udarec. »Gre za več sto milijonov. Pri govedoreji in ribištvu govorimo o ogromnih vsotah,« je dejal.

Če bo 29. marca obveljal trdi brexit, bo Creed na aprilskem zasedanju kmetijskih ministrov v Luksemburgu izpostavil zahtevo po odobritvi nujne evropske pomoči. Za Irish Independant je izrazil upanje, da bodo članice v tem primeru sprejele odločitev o dodelitvi finančne pomoči Dublinu.

Nujna pomoč za Irsko bi bila namenjena podpiranju sektorjev, kot so proizvodnja govejega mesa, mlečni izdelki in ribištvo - gre za panoge, ki so najbolj izpostavljene carinam in regulativnim spremembam, ki bodo potrebne, če bo Velika Britanija zapustila unijo brez dogovora.

80 odstotkov irskih izvoznikov dostavlja v Veliko Britanijo

Po podatkih irske vlade iz leta 2016 skoraj 80 odstotkov irskih izvoznikov dostavlja izdelke v Veliko Britanijo. »Zelo se zavedamo edinstvene odvisnosti Irske od britanskega trga hrane,« je dejal Creed in dodal: »Mislim, da trenutno nihče ne želi govoriti o tem, ker še vedno obstaja upanje in pričakovanje, da bo prevladala razsodnost.« Pri tem je opozoril, da se »verjetnost trdega brexita povečuje«.

Irska vlada bo v četrtek razpravljala o nujnih ukrepih v primeru izhoda Velike Britanije iz unije brez dogovora. Ti ukrepi vključujejo načrte za sanacijo pristanišč, sklad za dodatno carinsko osebje in ohranitev integriranega elektroenergetskega omrežja na Irskem otoku.

Kot piše Irish Independent, bi bilo treba sprejeti do 45 nujnih zakonodajnih ukrepov, to pa bi lahko zaustavilo sprejemanje vseh drugih zadev v parlamentu.