Moštvo Luke Dončića v ligi NBA Dallas Mavericks kaže v letošnji sezoni dva povsem različna obraza. Z razmerjem 15 zmag in le treh porazov ima skupaj z Denverjem najboljši izkupiček na domačih tekmah v zahodni konferenci, medtem ko je stanje na gostovanjih klavrno. Moštvo iz Teksasa je namreč na 19 tekmah zunaj Dallasa do uspeha prišlo le na treh in si tako skupaj s Clevelandom deli naziv najslabše gostujoče ekipe. V opisano statistiko je všteta tudi zadnja tekma, ko so košarkarji trenerja Ricka Carlisla igrali v Charlottu. A to pot so presenetili, saj so prišli do zmage, in to na odločen način. Charlotte so namreč odpihnili s 122:84, uspeh z 38 točkami razlike pa je četrti najvišji na gostovanjih v zgodovini kluba.

Kot je zdaj bolj kot ne že v navadi, je bil prvo ime Dallasa Luka Dončić. To pot je v statistiko vpisal šesti dvojni dvojček, saj je 18 točkam dodal deset skokov, ob tem pa zbral še štiri asistence. Ker si je njegovo moštvo že po treh četrtinah zagotovilo zmago, je lahko zadnjih 12 minut presedel in se na klopi zabaval. Ko ga je namreč ujela kamera v dvorani in se je njegov obraz pojavil na velikem zaslonu, se je 19-letni Ljubljančan dogodka razveselil kot majhen otrok.

Prav takšni trenutki in pogosti nasmeški na njegovem obrazu po uspešnih akcijah so dokaz, da Dončić v košarki resnično uživa, kar zagotovo pripomore k njegovim izvrstnim predstavam, saj na parketu, kot je že večkrat poudaril tudi sam, pritiska ne čuti. Očitno ne tudi v trenutkih, ko ga z roba parketa opazuje največji košarkar vseh časov Michael Jordan, ki je danes večinski lastnik franšize Charlotte Hornets.

Kljub odličnim Dončićevim igram se Dallas v zahodni konferenci vse bolj oddaljuje od mest, ki vodijo v končnico. Drugače je pri Miamiju, ki se je očitno prilagodil na odsotnost Gorana Dragića in v zadnjem obdobju prikazuje dobre predstave. Nazadnje je moštvo s Floride ugnalo Cleveland, na zadnjih devetih obračunih pa doseglo sedem zmag. Trener Erik Spoelstra sicer nestrpno odšteva dneve, ko bo lahko znova računal na 32-letnega Ljubljančana, ki naj bi se na parket vrnil konec februarja, vmes pa se je razveselil povratka Diona Waitersa, ki je bil zaradi operacije gležnja odsoten skoraj leto dni. Miami na Vzhodu tako trenutno zaseda šesto mesto, do konca sezone pa ga čaka še oster boj za uvrstitev v končnico, saj so mu tesno za petami številna moštva.