Posel delnico Celgena vrednoti na 102,43 dolarja, kar predstavlja 51-odstotno prevzemno premijo na tehtano povprečje tečaja delnice v zadnjih 30 dneh, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij danes objavili družbi.

Transakcija predvideva, da bodo Celgenovi delničarji za vsako svojo delnico prejeli po eno delnico Bristol-Myers Squibba, katere zaključni tečaj je bil v sredo pri 52,43 dolarja, in 50 dolarjev v gotovini. Ob tem so pridobili še upravičenje do dodatnih delnic v prihodnje na podlagi uspešnega poslovanja in licenciranja novih zdravil.

Na podlagi posla bo Bristol-Myers Squibb postal 69-odstotni lastnik Celgena, preostalo naj bi ostalo v lasti obstoječih Celgenovih delničarjev. Prišlo bo tudi do prepleta korporativnega upravljanja obeh podjetij.

Upravna odbora odobrila transakcijo

Transakcijo sta že odobrila upravna odbora obeh družb, cilj pa je vzpostavili globalno vodilno podjetje na področju zdravljenja raka in bolezni imunskega sistema. Prevzemnik je specializiran tako na področju klasičnih kot na področju bioloških zdravil, Celgene pa je eno vodilnih podjetij na področju zdravljenja raka in kroničnih vnetij.

Posel naj bi bil zaključen v tretjem letošnjem četrtletju, podjetji pa si do 2022 obetata pozitivne sinergije v višini okoli 2,5 milijarde dolarjev.