Priljubljena turistična območja ob Andamanskem morju - Phuket, Koh Samuiu in Krabi - naj bi tropska nevihta dosegla v naslednjih dneh. Danes pa je že dosegla provinco Nakorn Si Thammarat ob Tajskem zalivu, od koder so lokalne oblasti že evakuirale prebivalce.

Z otokov Koh Phangan in Koh Tao, ki ležita v Tajskem zalivu, je od srede na celino zbežalo več deset tisoč turistov, poročajo tuje tiskovne agencije. Otoka, ki sta priljubljeni turistični destinaciji še posebej med božičnimi in novoletnimi prazniki, sta se od srede izpraznila, turisti so na celino množično bežali s trajekti, preden so oblasti izdale prepoved plovbe.

»Mislim, da je otok skoraj prazen ... po silvestrski noči ga je zapustilo med 30.000 in 50.000 ljudi,« je dejal vodja okrožja Koh Phangan Krikkrai Songthanee.

Utonil kljub opozorilom

Na otoku Koh Samui je v sredo utonil turist iz Rusije, ki je kljub opozorilom in izdani prepovedi odšel plavat. »Tričlanska družina se je odpravila v morje, vendar pa so jih zajeli močni tokovi, pri tem je 56-letnik umrl,« je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil predstavnik lokalne policije. Na plažah so sicer razobesili rdeče zastave, ki opozarjajo na nevarnost, vendar pa očitno družina ni pričakovala, da so razmere tako resne, je dejal.

Nevihte izven sezone monsunov so redke

Pabuk je prva tropska nevihta, ki je zadnjih tridesetih letih prizadela to območje izven sezone monsunov. V petek zvečer naj bi dosegla otoke v Tajskem zalivu Koh Phangan, Koh Tao in Koh Samui, nato pa naj bi pot nadaljevala na celinsko Tajsko.

Po opozorilih vremenoslovcev bi lahko bila najbolj uničujoča na Tajskem po letu 1962, ko je to državo prizadela tropska nevihta Harriet. Ta je zahtevala skoraj tisoč življenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tropsko nevihto Pabuk spremljajo močni vetrovi, ki pihajo s hitrostjo 104 kilometre ne uro, a naj se po napovedih vremenoslovcev ne bi okrepila v tajfun. »Vendar pa je pričakovati, da bodo valovi visoki med pet do sedem metrov. Običajno so v Tajskem zalivu valovi visoki dva metra,« je dejal generalni direktok Tajskega meteorološkega centra Phuwieng Prakammaintara.