Najljubša (Jorgos Lantimos, 2018)

Novi angleško govoreči film grškega režiserja Jorgosa Lantimosa, ki je njegovo najmanj depresivno delo doslej, hkrati pa nosi tudi več humorja od predhodnikov, je postavljen v preteklost, na angleški dvor, ki mu vlada svojeglava in zaradi bolezni vse bolj naporna kraljica Ana. V vlogi Ane se je izkazala odlična Olivia Colman, enako zabavno pa sta svojo nalogo v vlogi njene dvorne družice oziroma služkinje opravili Rachel Weisz in Emma Stone, medtem ko vse tri sestavljajo središče te kostumske drame, kjer je politika stranski produkt njihovih odnosov. (Kinodvor)

Starec in pištola (David Lowery, 2018)

Film ameriškega režiserja Davida Loweryja je posnet na podlagi resnične zgodbe nepridiprava Forresta Tuckerja, ki ga upodobi karizmatični Robert Redford. Resnični Tucker je bil prvič zaprt že pri petnajstih letih, odtlej pa naj bi mu uspelo kar 18-krat uspešno pobegniti iz zapora. V filmu spremljamo divje življenje poklicnega kriminalca, ki je med drugim zagrešil tudi vrsto izjemnih bančnih ropov, ki so zmedli oblasti in javnost. Poleg Redforda so v zabavni kriminalki zaigrali še Casey Affleck, Danny Glover, Sissy Spacek in Keith Carradine. (Kolosej)

Snežna kraljica (Robert Lence in Aleksey Tsitsilin, 2018)

Po novem letu lahko v slovenskih komercialnih kinih ujamete tudi rusko animirano družinsko pustolovščino Snežna kraljica: Dežela zrcal. Glavna junakinja je odločna Gerda, ki je v svoji družini edina brez čarobnih moči. Ko nekega dne zlobni kralj Harald, ki čarovnijo vidi kot grožnjo »navadnim« ljudem, izžene vse čarovnike v Deželo zrcal, je na njej, da jih reši. To lahko stori le tako, da odkrije čarovnijo v sebi. Zveni znano? Tudi je. Ruska animiranka je sicer sinhronizirana v slovenščino, ogledate pa si jo lahko tudi v 3D-tehniki.

Oni (Paolo Sorrentino, 2018)

Obeti so bili gromozanski. Odlični neapeljski režiser Paolo Sorrentino, ki mu je akademija podelila oskarja za najboljši tujejezični film za njegovo Neskončno lepoto (2013), se je lani prvič predstavil s filmom o kontroverznem italijanskem politiku in poslovnežu Silviu Berlusconiju. Recept sploh v prvem delu spominja na divjega, razuzdanega Scorsesejevega Volka z Wall Streeta (2013), a se film izgubi v drugi polovici, ko je ameriški predhodnik gledalca, ki ga je prej zabaval, zatem s kladivom spustil na realna tla. Gledljiva zamujena priložnost. Igrajo Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio in Kasia Smutniak. (Kinodvor)

Maria Callas  (Tom Volf, 2017)

Ene najbolj znanih opernih pevk minulega stoletja in največjih sopranistk ni treba posebej predstavljati, je pa drugače, če se ta s svojimi besedami predstavi sama. In prav to počne v filmu Toma Volfa, pa naj bodo to intervjuji, še neobjavljeni oziroma nevideni arhivski posnetki ali citati iz njenih pisem in drugih osebnih zapisov. Dokumentarni film Marie Callas morda zato ne predstavi toliko v smislu biografskih podatkov, jo pa zagotovo malo bolje spoznamo značajsko, kar pa je tudi vrednost najboljših dokumentarcev. (Kinodvor)