Januar: Prvi dan novega leta so že zaznamovali nastop novega brazilskega predsednika, desničarskega populista Jaira Bolsonara, legalizacija istospolnih porok v Avstriji, umik Katarja iz OPEC in konec prepovedi prekinitve nosečnosti na Irskem. Danes se na prvem zasedanju zbere novoizvoljeni ameriški kongres z demokratsko večino v spodnjem domu, za evropski in širši gospodarsko-finančni sektor pa bo pomembno prvo letošnje zasedanje Evropske centralne banke (24. januar) z odločanjem o obrestnih merah.

Februar: Mimohod leta 2002 odkritega asteroida NT7 naj bi 1. februarja ostal le astronomski dogodek, skrbi, da bi trčil z Zemljo, menda ni. V Veliki Britaniji bo 25. januarja stekel dolgo pričakovani sodni proces v zvezi z Irinim bombnim napadom leta 1974 na birminghamska puba, v katerih je bilo ubitih 21 in ranjenih 182 ljudi, Nigerija pa bo 16. februarja izvedla predsedniške in parlamentarne volitve.

Marec: Prelomen evropski dogodek prinaša konec tega meseca predvideni končni izstop Velike Britanije iz EU (29. marec). Za globalno ozračje bo pomembno zasedanje okoljske skupščine ZN v Nairobiju (11. marec), zgolj regionalen dogodek pa tudi ne bodo ukrajinske predsedniške volitve zadnji dan tega meseca.

April: Na Daljnem vzhodu bo četrti mesec zaznamoval konec imperialnega obdobja dežele vzhajajočega sonca. Že leta 2017 napovedan odstop 83-letnega cesarja Akihita se bo zgodil 30. aprila, pred tem pa bodo pozornosti deležni tudi v najbolj naseljeni muslimanski državi na svetu Indoneziji s 187 milijoni volilcev (17. april) ter predčasne parlamentarne v Izraelu.

Maj: Mesec ljubezni bo v znamenju evropskih parlamentarnih volitev v 27 državah Evropske unije (23.–26. maj), na katerih se za zdaj obeta neobetavna relativna zmaga evropski ljudski stranki z vodilnim kandidatom Manfredom Webrom, še slabši nastop socialistov s Fransom Timmermansom ter vzpon populistov in evroskeptikov. Španske regionalne volitve (26. maj) bo v Barceloni začinil bivši francoski premier Manuel Valls, ki bo tam kandidiral za župana, zahvaljujoč dejstvu, da se je v mestu rodil, ko so bili njegovi starši na dopustu.

Junij: Prvi junijski pogledi bodo uprti v Kitajsko in tam zagotovo uradno spregledano 30. obletnico obračuna oblasti s protestnim gibanjem za demokracijo na Trgu nebeškega miru z več sto mrtvimi (4. junij). Dva dni kasneje bodo zavezniki iz druge svetovne vojne proslavili 75. letnico dneva D, Japonska pa bo v Osaki tokrat prvič gostila vrh G20 (28. junij).

Julij: Dopustniški poletni mesec bo morda prinesel že prestavljene afganistanske predsedniške volitve (20. julij) in pa sojenje Cesarju Sayocu, glasnemu Trumpovemu podporniku, ki je oktobra lani razposlal bombne pošiljke vidnim ameriškim demokratom in televizijski mreži CNN.

Avgust: Francoski predsednik Emmanuel Macron bo letošnji gostitelj vrha G7 v Biarritzu (25.–27. avgust).

September: Uvod v jesen bo 80. obletnica izbruha druge svetovne vojne (1. september) s komemoracijami po vsem svetu in glavnim dogajanjem na Poljskem. Za konec meseca (29. september) je napovedan kongres vladajočih britanskih konservativcev. Theresa May je preživela strankarsko glasovanje o nezaupnici konec minulega leta, zmeda z brexitom pa ji ne zagotavlja, da jih bo tedaj pozdravila s čela stranke. Laburisti bodo brexitske in druge rane celili teden dni prej (22. septembra)

Oktober: Kanadski premier Justin Trudeau bo verjetno ponovil volilno zmago nad konservativci iz leta 2015 (21. oktober), čeprav mu je priljubljenost konec lanskega leta upadala, ankete pa kazale neodločen rezultat v tekmi z Andrewem Scheerom. Na volišča se bodo odpravili tudi Argentinci z izbiranjem predsednika in parlamenta ter Ukrajinci, ki bodo verjetno znova volili okrnjeno zasedbo v vrhovni radi zaradi ruske aneksije Krima in konflikta v Donbasu. Zadnji dan meseca bo Jean-Claude Juncker predal posle novemu predsedniku evropske komisije.

November: Leto med vmesnimi in predsedniškimi volitvami v ZDA je namenjeno le izvolitvi treh guvernerjev zveznih ameriških držav in nekaterih lokalnih predstavnikov (5. november), nov parlament pa bodo morali do konca tega meseca izvoliti Poljaki (datum še ni določen).

December: Nobelovega nagrajenca oziroma nagrajence za mir bomo letos dobili 10. decembra, sosednja Hrvaška bo imela na prelomu v leto 2020 predsedniške volitve (med 21. decembrom in 20. januarjem), 19. decembra pa je v Veliki Britaniji napovedana premiera zadnje devete epizode Vojne zvezd, a naj leto, kar zadeva vojne, ostane le pri filmski.