V soboto zjutraj sta dva pripornika, kot smo že poročali, pobegnila iz koprskega zapora. Vmes so se sicer pojavile informacije, da so enega od njiju ujeli v Trstu, a se je izkazalo, da to ni bilo res. Kot nam je danes potrdila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec, novih informacij ni.

Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović sta bila v koprskem zaporu od 26. avgusta oziroma od 12. septembra lani, oba na podlagi sklepa okrožnega sodišča v Kopru. Oba sta v Srbiji obtožena kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Milosavljević je pri nas osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje.

Pustila sta sporočilo

Ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka v koprskem zaporu so zaposleni opazili, da Milosavljevića in Mitrovića ni bilo niti v sobi. S pomočjo nadzornih kamer so ugotovili, da sta pobegnila okoli pol četrte zjutraj. Prežagala sta rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela prek rezilne žice na streho tovornega vhoda. Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila prek zunanjega zidu na cesto pri tovornem vhodu. In izginila v temo…

»V času pobega je bilo v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja. Pravosodni policisti so ponoči nadzirali objekt. Slabo uro pred pobegom je bil opravljen obhod območja. Pripornika sta pobeg načrtovala, v sobi sta pustila tudi pisno sporočilo, v katerem sta opisala razloge za pobeg. Navajata, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Republike Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji. Oba sta pripor sicer prestajala korektno,« so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Prvi uspel pobeg v Kopru

V koprskem zaporu so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala in natančno preverila tudi aktivnosti pravosodnih policistov. »Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv,« je jasno sporočilo uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Generalni direktor uprave je že imenoval posebno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih.

V 15 letih delovanja novega koprskega zapora je to prvi uspešen pobeg. Lani so bili v slovenskih zaporih štirje poskusi bega iz zaprtih delov zavodov. Pobegniti pa je poleg teh dveh koprskih pripornikov uspelo tudi mladoletniku iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora v Celju. Kmalu so ga ujeli.