Letošnji predstavnik lige ABA v evroligi Budućnost je v zadnjem obdobju doživel ogromno sprememb. Potem ko je vodstvo kluba moštvo okrepilo z Gogo Bitadzejem, Jamesom Bellom in Norrisom Colom, se je le nekaj dni za tem odločilo, da prekine sodelovanje s trenerjem Aleksandrom Džikićem, ki je v lanski sezoni senzacionalno osvojil naslov prvaka v jadranskem tekmovanju in s tem klubu priboril vstopnico za evroligo. Malo znano je, da so si lani pri Budućnosti postavili izredno skromen cilj, ki je bil, da moštvo le ne sme izpasti iz lige ABA, Džikić pa je kljub temu spisal pravljico. Vodenje črnogorskega kluba je prevzel hrvaški strokovnjak Jasmin Repeša, ki je praktično nemudoma izgubil izjemno pomembnega člana Alena Omića. Ta je dobil namreč tako dobro ponudbo iz Milana, da je v klubu niso mogli odbiti.

»Mediji so dolgo časa želeli menjavo Džikića, a smo zdržali pritiske. No, poraz proti Krki je sodu izbil dno. Morda bi bile stvari drugačne, če do neuspeha v Novem mestu ne bi prišlo, a je hkrati treba poudariti, da so bili odnosi na med trenerjem in igralci močno skrhani. Ne glede na vse pa se želim Džikiću zahvaliti iz srca. Z zlatimi črkami se je zapisal v zgodovino kluba. Do zadnjega dne sem ga podpiral, na koncu pa smo se korektno razšli. To si je zaslužil,« je menjavo na trenerskem stolčku pokomentiral predsednik Budućnosti Dragan Bokan, ki je po prihodu Jasmina Repeše v Milano prodal Alena Omića. Omić se je Budućnosti pridružil kmalu po začetku sezone, na 15 tekmah v evroligi pa povprečno na parketu preživel 21 minut in dosegal po 8,9 točke in 4,7 skoka. »Dobili smo ponudbo, ki je nismo mogli odbiti. Večjo odškodnino smo dobili le, ko je Bojan Dubljević odšel k Valencii,« je še povedal Bokan.

Težko obdobje pri Barceloni in Realu Madrid preživljata Jaka Blažič in Klemen Prepelič, saj na zadnjih dveh obračunih v evroligi nista stopila na parket, Prepelič pa pri porazu proti Fenerbahčeju sploh ni bil v postavi Madridčanov. Slovenska reprezentanta se po solidnem začetku sezone stežka prebijata v rotacijo igralcev, ki ju trenerja Svetislav Pešić in Pablo Laso uporabljata na tekmah. Blažič je v letošnji sezoni evrolige zaigral na dvanajstih tekmah, povprečno na parketu prebil dobrih 12 minut in v tem času dosegal 4,2 točke, Prepelič pa je na devetih igral po sedem minut in povprečno beležil 2,4 točke.

Evroliga, 16. krog, jutri ob 18.30: Anadolu Efes – Bayern, ob 20.45: Milano – Budućnost, Real Madrid – Maccabi, ob 21.30: Gran Canaria – Himki, v petek ob 18.45: Fenerbahče – Baskonia, ob 19. uri: Žalgiris – CSKA Moskva, ob 20. uri: Olympiacos – Panathinaikos, ob 21. uri: Barcelona – Darušafaka.