Dela na železniški progi med Zagrebom in Karlovcem so le nekoliko cenejša od gradnje mostu do polotoka Pelješac. So del posodobitve hrvaške železniške proge med madžarsko mejo in pristaniščem v Reki, ki že poteka na odcepih med Dugim selom in Križevcih.

Železnice bodo tudi letos med največjimi investicijami na Hrvaškem, izpostavlja danes hrvaški Večernji list. Dodaja, da je EU prispevala 85 odstotkov od 290 milijonov evrov za prenovo železniške proge med Križevci in madžarsko mejo. Dela naj bi stekla letos, ko tudi pričakujejo podpis pogodbe za posodobitev infrastrukture v reškem pristanišču v vrednosti nekaj manj kot 32 milijonov evrov.

Zagrebški časnik napoveduje tudi posodobitev železniške proge med Vinkovci in Vukovarjem. Gre za nekaj manj kot 19 kilometrov železniške proge, v katero bodo vložili 680 milijonov kun (92 milijonov evrov). Hrvaška je za projekt lani dobila nepovratna sredstva EU. Gradbena dela potekajo tudi na železniški progi med Zaprešićem in Zabokom.

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je napovedalo, da bodo letos v Bruslju prijavili tudi projekt za nakup 21 vlakov za regionalni in mestni promet. Vrednost projekta je ocenjena na 1,3 milijarde kun (175 milijonov evrov).