Brazilija začenja leto 2019 z novim predsednikom, ki napoveduje zgodovinske spremembe v državi. Slovesna prisega je potekala na sedežu zveznega parlamenta v glavnem mestu Brasilia, kamor je prispelo tudi okoli sto tisoč Bolsonarovih privržencev. Slovesnosti se je udeležilo več visokih gostov iz tujine, med njimi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ameriški državni sekretar Mike Pompeo, madžarski premier Viktor Orban, portugalski predsednik Marecelo Rebelo de Souza in maroški prvi minister Saadeline Othmani. Udeležili so se je tudi bolivijski predsednik Evo Morales in še nekaj drugih državnih poglavarjev sosednjih držav, ni pa bilo nekaterih pomembnih latinskoameriških voditeljev, kot so Mauricio Macri iz Argentine, Ivan Duke iz Kolumbije in Lopez Obrador iz Mehike. Predsedniki Venezuele, Nikaragve in Kube pa zaradi ideoloških razlik niso bili povabljeni.

Podpredsednik vojak

Bolsonaro je v kratkih stavkih v desetminutnem nagovoru po prisegi zvezne poslance pozval, naj mu pomagajo osvoboditi državo jarma korupcije, nasilja in ideološke podrejenosti. Dejal je, da njegova vlada pomeni enkratno priložnost za osvoboditev od ideologij in za boj proti spolnim ideologijam, ki izničujejo naše vrednote in tradicijo. Njegov namen je obnoviti etične in moralne vrednote, poenotiti narod, ovrednotiti družino ter dosledno spoštovati religijo in judovsko-krščansko tradicijo, je povedal. Po njegovih besedah naj bi si Brazilci letošnji prvi januar zapomnili kot dan, ko se je ljudstvo začelo osvobajati socializma, sprevrženih vrednot, megalomanskega državnega aparata in tega, kar naj bi veljalo za politično korektno.

Kot simpatizer z vojaškimi diktaturami (1965–1985) meni, da je za moralni propad brazilske družbe in za sedanjo gospodarsko krizo kriva 13-letna vladavina levičarskih predsednikov Lule da Silve in Dilme Rousseff oziroma socialistične ideologije, kar je večkrat poudaril v nagovoru, ki ga je imel po končani slovesnosti pred svojimi privrženci, zbranimi pred vladno palačo. Ob tem je omenjal boga, ki naj bi mu pomagal osvoboditi državo komunizma (tega v Braziliji nikoli ni bilo), in zagotovil, da njegova zastava ne bo nikoli rdeča ter da je Brazilija nad vsemi in bog nad vsem.

Bolsonaro si je priboril zmago v drugem krogu predsedniških volitev 28. oktobra z nacionalističnim, homofobnim, rasističnim in protifeminističnim diskurzom. Podprlo ga je 55 odstotkov oziroma 58 milijonov volilcev od 147 milijonov volilnih upravičencev. Kandidata Delavske stranke Fernanda Haddada je prekosil z 10 točkami razlike. Ljudstvo ga je izbralo, ker hoče manj države, več trga, več varnosti in več morale, za kar sta po njegovem prepričanju potrebna red in disciplina, pravi danes. Novo vlado bo sestavljalo 22 ministrstev, sedem jih bodo vodili visoki vojaški častniki, tudi za podpredsednika države je imenovan vojak, general Hamilton Mourao.

Trumpova čestitka

Na gospodarskem področju novi brazilski predsednik zagovarja varčevanje, omejitev socialnih pravic delavcev in privatizacijo, zato je za ministra za gospodarstvo imenoval bankirja Paula Guedesa, ki velja za velikega zagovornika neoliberalizma in je sovražno nastrojen do nadaljnjega širjenja kitajskih naložb v Braziliji. Glede zagotavljanja varnosti Bolsonaro meni, da bi morala policija streljati na kraju zločina proti vsakomur, ki bi se ji upiral, in da je treba občanom zagotoviti pravico do nakupa orožja. Ob tem podatki za leto 2017 govorijo, da je bilo v Braziliji 63.880 umorov, od teh jih je 5000 zakrivila policija.

V prihodnjih tednih bo jasno, ali bo Brazilija pod Bolsonarom odstopila od pariškega sporazuma o podnebnih spremembah in se umaknila iz dogovora ZN o migracijah. Bolsonaro je napovedal, da bo od parlamenta zahteval tudi razveljavitev vseh zakonov, ki ščitijo teritorij domorodcev in druge predele Amazonije, da bi lahko sprostil gospodarsko izkoriščanje teh območij. Z izraelskem premierjem Netanjahujem se je že dogovoril za preselitev brazilskega veleposlaništva v Jeruzalem. Na zunanjepolitičnem področju se Bolsonaro ponuja za največjega zaveznika ZDA v regiji. Ob prevzemu predsedniške funkcije mu je v torek ameriški predsednik Donald Trump, ki je njegov velik vzornik, prek twitterja čestital rekoč: »ZDA so s tabo.« Bolsonaro mu je na čestitko odgovoril: »Skupaj bova pod zaščito boga prinesla blaginjo in napredek našim ljudem«.