Slovenski alpski smučarji, trenerji in vodstvo so prvi dan novega leta po televiziji spremljali prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju. Slovenci namreč v tej sezoni niso pokazali toliko slalomskega znanja, da bi si kdo med njimi lahko zagotovil nastop na paralelnem slalomu v Oslu, kjer je v obeh konkurencah tekmovalo po 16 alpskih smučarjev in smučark. Novo leto je prineslo presenetljiv razplet, saj prvih mest nista zasedla redko premagljiva Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher. Zmag sta se namreč veselila Slovakinja Petra Vlhova in Avstrijec Marco Schwarz.

Vlhova je v finalu vzela skalp Mikaeli Shiffrin, ki na dvobojih na izpadanje ni bila poražena kar na 25 zaporednih tekmah. Slovakinja je prekinila skoraj šest let dolg niz paralelnih zmag najboljše smučarke na svetu ter se veselila prve slalomske zmage v tej sezoni, po veleslalomu na Semmeringu druge v sezoni 2018/19. Vlhova je torej dobila zadnji dve ženski preizkušnji svetovnega pokala, in sicer zadnjo lansko in prvo letošnjo. Hkrati je dosegla svojo prvo zmago v paralelni disciplini ter dokazala, da se alpski smučarski javnosti v prihodnosti obetajo zanimivi dvoboji triindvajsetletnih vrstnic.

»Končno sta mi v finalu uspeli dve popolni vožnji, ki sta potrebni, če želiš v našem športu premagati Shiffrinovo. Občutek ob takšnem uspehu je res lep, saj so njeni porazi res redki. Ves dan mi je šlo vse po načrtu, vrhunec pa je bil, ko sem ciljno črto prečkala kot prva. Tekmovanje na skakalnici je povsem drugačno kot na preostalih lokacijah, a je zanimivo,« je po šesti zmagi svetovnega pokala povedala Petra Vlhova ter priznala, da je veliko trenirala tehniko, ki jo na paralelnih preizkušnjah uporabljajo moški. »Paralelne tekme imajo prihodnost, saj so zanimive za gledalce pred televizijskimi ekrani. So nekaj posebnega in se ne morejo primerjati s klasičnimi slalomskimi in veleslalomskimi preizkušnjami,« je zaključila Vlhova, ki je pred Oslom na vseh petih slalomskih preizkušnjah zasedla drugo mesto, medtem ko je bila vselej najhitrejša Mikaela Shiffrin. Tretje mesto v Oslu je zasedla Švicarka Wendy Holdener, presenetljivo četrta pa je bila Švedinja Anna Swenn Larsson, ki je v osmini finala izločila Nemko Leno Dürr, v četrtfinalu pa presenetljivo še rojakinjo in olimpijsko prvakinjo Frido Hansdotter.

Pri moških se je prve zmage veselil Marco Schwarz. Avstrijec je preprečil, da bi Velika Britanija dosegla zgodovinsko prvo zmago svetovnega pokala v alpskem smučanju. Dave Ryding je znova blestel v Oslu, tako kot lani pa je vnovič v četrtfinalu presenetljivo izločil Marcela Hirscherja. Britanec je bil v polfinalu boljši od lanskega zmagovalca Šveda Andreja Myhrerja. Gledalci so bili najbolj razočarani, ko je že v prvem krogu izpadel Norvežan Henrik Kristoffersen. »Po treh uvrstitvah na zmagovalne stopničke v tej sezoni sem končno dosegel svojo prvo zmago. Je simbolična, saj sem jo dosegel na Holmenkollnu, ki ima predvsem v smučarskih skokih poseben pomen. Paralelne preizkušnje so nekaj posebnega, saj potekajo v velikih mestih in na posebnim prizoriščih,« je po zmagi povedal Marco Schwarz, ki se je na preizkušnjo z avstrijsko reprezentanco pripravljal v Reiteralmu.