V največji slovenski porodnišnici v Ljubljani so se do 7. ure rodili trije otroci, ena deklica in dva dečka.

Bolj živahno je bilo v mariborski porodnišnici, kjer je bilo v prvi noči leta 2019 že pet rojstev, dveh deklic in treh dečkov. Prva je bila rojena deklica ob 00.35, prvi deček pa ob 2.57.

V celjski porodnišnici, kjer so med vsemi porodnišnicami imeli prvo rojstvo v tem letu, so se sicer do 7. ure rodili trije otroci, prvi deček ob 2.23.

V Kranju sta se v prvi uri tega leta rodili dve deklici, v Brežicah deklica dve minuti čez 1. uro, v Slovenj Gradcu pa je poleg dečka, ki je bil rojen ob 00.33, zjutraj ob 7.29 na svet privekala deklica. V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček, prav tako deček se je ob 6.10 rodil v postojnski porodnišnici.

Pahor pozdravil prvorojenega v porodnišnici v Postojni

Predsednik republike je ob obisku porodnišnice v Postojni povedal, da je to običaj na prvi dan v letu, ki ga z veseljem opravi. »Danes je zunaj čudovit, sončen januarski zimski dan, ljudje so tukaj srečni, rodilo se je novo življenje. Vsi se sprašujemo, kaj jih čaka, želimo pa jim vse najboljše,« je dejal Borut Pahor.

Vsem, ki so se bodo v teh dneh in v tem letu rodili, po njegovih besedah želimo, da bi imeli mir in varnost ter da bi lahko izživeli vse svoje talente. Če bo tako, se danes upravičeno veselimo, je poudaril predsednik, ki se je tudi sam rodil v Postojni, sicer v porodnišnici na drugi lokaciji.

V postojnski porodnišnici se je danes prvi rodil deček Gregor ob 6.10, pozneje pa še deklica Ajda. Lani so imeli v tej porodnišnici 1354 porodov, nekoliko več, 51 odstotkov, je bilo dečkov, rodilo pa se je tudi deset parov dvojčkov.

Nekaj rojstev tudi v izteku leta

V porodnišnicah v Šempetru pri Gorici, Trbovljah, na Jesenicah, Ptuju, v Murski Soboti in Izoli na prva rojstva na prvi dan v letu 2019 še čakajo. Je bilo pa v porodnišnici v Izoli bolj živahno na zadnji dan v letu, ko so imeli šest rojstev, na Ptuju štiri. Nekaj otrok se je v slovenskih porodnišnicah rodilo pozno zvečer, tudi v zadnji uri leta 2018.

Iz največje slovenske porodnišnice so sporočili, da je bilo na silvestrovo pri njih nekoliko manj živahno kot običajno, imeli so le osem porodov, rodilo se je osem dečkov in dve deklici, dve porodnici pa sta povili dvojčka. Zadnji je bil deček ob 23.02.

Sicer pa so v ljubljanski porodnišnici lani zabeležili skupaj 5807 porodov, rodilo se jim je 5972 otrok, od tega 3085 dečkov in 2887 deklic. Kar 160-krat so imeli porod dvojčkov, dvakrat pa so se rodili trojčki.

Na prvi dan novega leta se bo po oceni Unicefa v Sloveniji rodilo okoli 55 otrok

Unicef ocenjuje, da se bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rodilo približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotka od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2019 po vsem svetu. Prvi otrok se bo najverjetneje rodil na otoku Fidži, zadnji pa v ZDA, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Na prvi dan novega leta se bo največ otrok rodilo v Indiji (69.944), sledijo Kitajska (44.940), Nigerija (25.685), Pakistan (15.112), Indonezija (13.256), ZDA (11.086), Demokratična republika Kongo (10.053) in Bangladeš (8428). V teh državah se bo na novega leta dan zgodila več kot polovica vseh rojstev na svetu.

Toda številni novorojenčki ne bodo dočakali drugega dneva, so opozorili v Unicefu. V letu 2017 je v 24 urah po rojstvu umrlo približno milijon novorojenčkov. Dva milijona in pol novorojenčkov pa je umrlo pred dopolnjenim prvim mesecem. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom, okužb, kot sta sepsa in pljučnica.

Unicef nadaljuje kampanjo Vsak otrok živ (Every Child Alive), s katero poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, zaloge zdravil in pripomočkov za preprečevanje in zdravljenje zapletov med nosečnostjo in v času poroda ter opolnomočene mlade, ki si želijo bolj kakovostno zdravstveno oskrbo.

Živeli bodo do 2100

Po navedbah izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča naj bi novorojenčki, rojeni v Sloveniji na prvi dan novega leta, glede na trenutno pričakovano življenjsko dobo najverjetneje živeli do začetka 22. stoletja. »Žal pa približno polovica vseh otrok na svetu, ki se bodo rodili v 2019, tega verjetno ne bo dočakala. Novorojenček, ki bo rojen januarja 2019 v Sloveniji bo najverjetneje živel do leta 2100, medtem ko novorojenček v Somaliji najverjetneje ne bo živel dlje kot do leta 2077,« je dodal.

Unicefove ocene števila otrok, rojenih 1. januarja 2019, in pričakovano leto njihove smrti po posameznih državah so na voljo na https://www.unicef.org/sites/default/files/2018-12/Data-newborn-births-life-expectancy-final_0.pdf