Vzrok, zakaj so aktivista za človekove pravice Toma Križnarja in njegovo soprogo Bojano zadržali južnosudanski predstavniki oblasti, je po njenih navedbah banalno. »Tomo me je fotografiral na tržnici, ko sem pila karkadejev/hibiskusov čaj,« je zapisala na facebooku. »Več ur so naju zadrževali v razbeljeno vroči koči, naju zasliševali, potem pa nama pobrali kamero, fotoaparat in potna lista,« je dodala.

Vendarle se jima je uspelo prebiti do Nubskih gora, kjer sta preživela predbožični večer. Brez hrane, čaja in tudi oblačil so božično noč pod zvezdami preživeli s petjem in druženjem. Poleg genocida, ki ga po navedbah dvojice sudanska oblast nad Nubami izvaja že vrsto let, ljudstvo pestijo tako lakota kot številne bolezni. Lani sta med njimi odkrila gobavost, ki se nenadzorovano širi, o čemer sta obvestila tudi svetovno zdravstveno organizacijo WHO, a odziva zaenkrat še ni bilo. »Kdo je upravičen klicati na pomoč, če ne ti ljudje?« se sprašuje Bojana, ko ji ena od žensk pokaže roko z rano, iz katere se cedi gnoj. Z manjšim fotoaparatom, ki sta ga uspela pretihotapiti do tja, sta posnela nekaj fotografij, nato pa se vrnila v taborišče po svoje stvari.

V zapisu se je iz Južnega Sudana javil tudi Tomo Križnar. V njem je razkril, da je vodji varnosti v begunskem taborišču ponudil 50 dolarjev, s katerimi ga je skušal podkupiti, da bi jima vrnil potna lista in kamere. »Vsi najini prijatelji begunci so naju uspeli prepričati, da bo, če tega ne storiva, najina misija propadla,« je pojasnil odločitev. V roku nekaj tednov namreč želita posneti dovolj materiala za novi dokumentarni film, s katerim bosta skušala pritegniti pozornost tistih, ki lahko pomagajo. »Upamo, da bo film prepričal tudi uradnike WHO in OZN, da bodo opravili svojo dolžnost,« pravi Križnar.

A 50 dolarjev ni bilo dovolj. »Nikoli nisem podkupoval, raje sem ubral težjo pot. Vseprisotna korupcija je največji sovražnik Afrike, Evrope in Amerike. Zato so vojne in zato človeštvo trohni,« razmišlja Križnar.

Melania zavrnila pomoč

Kaj se bo zgodilo, tako zaenkrat še ni znano. Je pa bil Križnar v Južnem Sudanu že večkrat zaprt, prav tako so ga večkrat okradli, mu odvzeli kamere in fotoaparate ter ga izgnali. A se ne da. Njegova življenjska misija je namreč pomagati Nubam. Za pomoč je junija letos prosil tudi ameriško prvo damo Melanio Trump. Prosil jo je, naj podpre kampanjo za dobavo zdravil proti gobavosti v Nubskih gorah in Modrem Nilu. Prek posrednika z Belo hišo je kasneje izvedel, da se Trumpova v to ne bo spuščala.

Na uradni spletni strani Križnarja lahko z nakupom koledarja pomagate zaustaviti širjenje gobavosti. »V času snemanja žrtev nove množične lakote v Nubskih gorah januarja letos sva skozi objektive najinih kamer nenadoma zagledala prazne oči. Obraze brez ušes. In roke in noge brez prstov. Tam visoko nad savano so pred nama trohneli ljudje! Bolni, sestradani, izčrpani soljudje, za katere nihče ne ve in sva jim bila midva prva in do danes edina priča!« sta zapisala na spletni strani.