Poleg Junckerja je pomen valute izpostavil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je prepričan, da je ustanovitev skupne evropske valute pred 20 leti eden ključnih trenutkov evropske zgodovine.

Tako predsednik komisije kot sveta sta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavila, da je treba okrepiti odpornost evra na prihodnje krize. »Nobenega dvoma ne sme biti v politični volji,« je poudaril Juncker in dodal, da moramo biti pripravljeni na izzive, ki jih prinaša prihodnost.

Po večdesetletnih prizadevanjih je evro uradna valuta 11 članic EU postal 1. januarja 1999, z letom 2002 pa so evrski bankovci in kovanci dejansko pristali v denarnicah državljanov, s čimer je skupna valuta tudi v polnosti zaživela.

Danes je evro valuta 19 držav evrskega območja in okoli 340 milijonov Evropejcev na stari celini ter na nekaterih čezmorskih ozemljih evrskih držav. Z dovoljenjem evropskih ustanov jo uporabljata tudi Črna gora in Kosovo, ki nista niti članici unije. Evro je tudi druga globalna valuta po pomenu, za ameriškim dolarjem.

»Po 20 letih imamo generacijo, ki ne pozna nobene druge domače valute,« je jubilej pospremil prvi mož Evropske centralne banke Mario Draghi.