Nebo nad prestolnico Samoe Apio je ob 11. uri po srednjeevropskem času razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa so razveselili tudi plesalci in žonglerji. V novo leto so tedaj vstopili tudi prebivalci Kiribatija in Tonge, med tistimi, ki so že zaplavali v leto 2019, je tudi Fidži.

Opoldne po našem času so se jim pridružili tudi na Novi Zelandiji. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi impresiven ognjemet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Avstraliji so leto 2019 pričakali ob 14. uri. V Sydneyju je veličasten ognjemet - po navedbah organizatorjev največji doslej - spremljalo kar 1,5 milijona ljudi.

Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal kar šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal naj bi 12 minut. Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.

Medtem so s kozarci že trčili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih.

V Indoneziji skupinska poroka

V novo leto so kasneje vstopili tudi v Indoneziji. V Džakarti se bo silvestrovanje še posebej vtisnilo v spomin več kot 500 parom, ki so na silvestrovo skočili v zakonski jarem. Mestne oblasti so množično poroko organizirale predvsem za revne, ki pogosto nimajo uradnih dokumentov, kot je rojstni list.

Po državi so sicer v znak spoštovanja žrtev nedavnega cunamija, ki je zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, odpovedali ognjemete, ponekod pa celotna praznovanja.

Precej miren je bil tudi začetek novega leta na Kitajskem, kjer so večja praznovanja ob začetku kitajskega novega leta, ki bo 5. februarja. Danes so silvestrovali predvsem mladi v večjih mestih, kot je Peking.

V južnokorejski prestolnici Seul pa je ob 16. uri po srednjeevropskem času ob vstopu v leto 2019 33-krat zadonel tri metre velik bronasti zvon, ki zvoni samo na silvestrovo. Število 33 sicer na Korejskem polotoku predstavlja veselje. Praznovanja v Seulu se je kljub hudemu mrazu udeležilo več deset tisoč ljudi.

V templju simbolno vstajenje

Uro kasneje se je leto 2019 začelo na Tajskem. V večinsko budistični državi številni romajo v tempelj Takien, kjer vstop v novo leto obeležijo s simbolnim vstajenjem, s čimer naj bi se znebili smole in uspešno začeli leto.

V Evropi, ki jo do novega leta loči še nekaj ur, so priprave na silvestrovanja že v polnem teku. V številnih prestolnicah, kot so Pariz, Berlin in Dunaj, ob praznovanjih veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v ameriškem New Yorku, kjer se vsako leto zbere okoli milijon obiskovalcev.

Med zadnjimi bodo v novo leto vstopili na Bakerjevem otoku v Tihem oceanu, v torek ob 13. uri po srednjeevropskem času.