Netanjahu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da mu je prestavitev veleposlaništva v petkovem pogovoru obljubil novoizvoljeni brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Bolsonaro bo prisegel v torek, Netanjahu pa je en od tujih dostojanstvenikov, ki so se odzvali vabilu na slovesnost. Gre za prvi obisk kateregakoli izraelskega premierja v Braziliji.

Novembra je Bolsonaro napovedal, da bo sledil zgledu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in veleposlaništvo svoje države v Izraelu preselil s Tel Aviva v Jeruzalem. Kasneje je sicer izjavo omilil in poudaril, da "še nič ni odločeno".

Veliki brazilski proizvajalci mesa se bojijo, da bi selitev veleposlaništva lahko ogrozila milijardo ameriških dolarjev vreden brazilski izvoz v arabske države.

Bolsonaro in Netanjahu sta v petkovih pogovorih izpostavila bratski odnos, ki bo okrepil vojaško, gospodarsko, tehnološko in kmetijsko sodelovanje med državama. Takoj po srečanju v petek noben od njiju v izjavi za novinarje sicer ni omenil vprašanja veleposlaništva.