Večina staršev, ki so se sami lotili učenja smučanja svojega otroka, priznava, da to ni dobra ideja. »Lekcije« se namreč rade spremenijo v prepir. »Vsak je strokovnjak na svojem področju in učitelji smučanja znamo oceniti tisto, kar nekdo potrebuje za to, da bo stopil na naslednjo stopničko pri osvajanju smučarskega znanja. Prevečkrat vidimo starše, ki nimajo znanja o tehniki in metodiki učenja smučanja, in otroke učijo ravno nasprotno, kot je pravilno. Ko je gibanje avtomatizirano, ga je zelo težko obrniti v pravo smer. Tehnika smučanja pa je pomembna za nadzor nad smučmi in preprečevanje poškodb. Varnost je na prvem mestu, pridobimo jo z znanjem,« poudarja smučarska učiteljica, nekdanja vrhunska tekmovalka, članica demonstracijskega tima in ustanoviteljica spletnega portala Snow Recruiter Metka Lavrič.

Starši lahko vseeno veliko naredijo

Kot pravi, se tudi v primeru, ko imajo starši dovolj smučarskega znanja, pogosto dogaja, da jih otroci ne poslušajo: »Učitelja smučanja od smučarja rekreativca namreč ločijo znanje tehnike smučanja, metodike učenja in pedagogike – kako nekoga skozi zabavo pripeljati do boljšega smučanja.« Prav tako strokovnjakinja opozarja na pogoste prizore na smučiščih, ko starši, ki že sami niso suvereni na smučeh, vzamejo otroka med noge ali ga držijo s palicami. V tem primeru lahko pride do hudih padcev in poškodb ali pa se otrok prestraši in se mu smučanje zameri.

Kot najprimernejši čas za seznanitev otrok s smučanjem številni strokovnjaki navedejo otrokovo četrto leto starosti, a je pravi trenutek odvisen tudi od izkušenj na snegu in motoričnih sposobnosti posameznika. Starši lahko že pred prvo uro z učiteljem smučanja za otroka naredimo zelo veliko, poudarja Metka Lavrič: »Otroka je treba najprej navaditi na sneg in mraz – že v vozičku, ko ga peljemo na sprehode –, potem se z njim igramo s snegom, delamo snežake, se kepamo. Potem se sankamo: tukaj otrok že dobi informacijo o drsenju, stabilizaciji trupa in začne dojemati odvisnost naklonine, hitrosti in vpadnice. Pogosto začuti tudi svobodo gibanja in posledice svojih odločitev (prehitra vožnja brez nadzora).«

Dobrodošlo predznanje iz rolanja in drsanja

Prav tako je dobrodošlo, da ima otrok predznanje iz rolanja in drsanja, kar pripomore k izrazitemu motoričnemu transferju znanja z enega športa na drugega ter k razvoju prave koordinacije za smučanje. Preden greste na smučišče, svetuje sogovornica, naj otrok doma obuje smučarske čevlje in se na vrtu ali igrišču (na čisti ravnini) poskuša premikati po eni smučki (kot bi vozil skiro).

Je bolje individualno učenje ali v skupini sovrstnikov? »Sama nekaj prvih ur učenja svetujem individualen pristop, toliko da otrok spelje. Potem priporočam skupinsko učenje, kjer bo otrok avtomatiziral pravilno tehniko in se zraven še zabaval z vrstniki. Za boljše tehnične znanje so med sezono priporočljive dodatne individualne ure,« dodaja Lavričeva.