Marca smo poročali o neuspešnem poskusu zimskega vzpona poljske odprave na K2, drugo najvišjo goro sveta in edinem pozimi še neosvojenem osemtisočaku. Štirje člani odprave lednih bojevnikov so vmes rešili francosko alpinistko Elisabeth Revol z Nanga Parbata, njenemu soplezalcu, poljskemu alpinistu Tomeku Mackiewiczu pa niso mogli več pomagati. Poljski poskus je zaznamovala tudi izključitev člana odprave Denisa Urubka, ki je brez dovoljenja vodje Krzysztofa Wielickega poskusil priti do vrha gore in zaradi prezahtevnih vremenskih razmer prišel le do višine 7600 metrov. Tako je ostal zimski vzpon na K2 tudi po četrtem resnem poskusu v zadnjem desetletju nerešen problem.

»K2 je pozimi verjetno najbolj negostoljuben kraj na planetu, razen morda aktivnega vulkana ali pa globin oceana,« je dejal Adam Bielecki, poleg Urubka ključni mož poljske ekipe. V baznem taboru je običajna januarska temperatura minus 40 stopinj Celzija, veter pa poveča občutek mraza celo do minus 60 stopinj Celzija. »Na K2 se moraš spopadati z orkanskimi vetrovi, ledenimi strminami, strupenim mrazom, kratkimi dnevi, skalnimi podori in snežnimi plazovi,« je razmere na K2 opisal Denis Urubko in poudaril, da je največja težava veter. »Prodre povsod, trga te in odnaša s tal, ne pusti ti delati. Niti v šotoru ti ne dovoli, da bi se spočil. Steno in pobočja oguli, da ostane na njih le črn led, to pa še poveča nevarnost za plazove.«

Vztrajni Španec

Španski plezalec Alex Txikon vse te vremenske specialitete dobro pozna, saj je zadnjih sedem zim redno preživljal v Himalaji. Lani in predlani je v čistih zimskih razmerah (v celoti v koledarski zimi) in brez dodatnega kisika neuspešno poskušal priti na vrh Everesta (8848 metrov). Triindvajsetega februarja letos sta s pakistanskim alpinistom Alijem Sadparo (z njim in italijanskim alpinistom Simonejem Morom so leta 2016 opravili prvi zimski vzpon na Nanga Parbat) dosegla višino 7850 metrov, potem pa sta morala zaradi orkanskega vetra opustiti nadaljnji vzpon.

Zdaj namerava Txikon poskusiti na K2. Takoj po božičnih praznikih se je skupaj z Galicijcem Felixom Criado ter Poljakoma Pavlom Dunajem in Markom Klonowskim odpravil v Pakistan, kjer se jim bo pridružilo še pet izkušenih šerp. Txikon je nakazal, da bodo ubrali drugačno strategijo plezanja, med drugim nameravajo na višinskih taborih namesto šotorov skopati igluje: sneg je dober izolator, v negostoljubnem himalajskem okolju pa bi se moral izkazati tudi kot zelo vzdržljivo zaklonišče.

Odpravo spremlja video snemalec, pomagal si bo tudi s kvadrokopterjem, sodelujejo pa tudi z raziskovalci, ki bodo preučevali vreme v povezavi z zelenimi energetskimi alternativami.

Ruska plezalska elita

Txikon in tovariši si bodo bazni tabor delili z odpravo plezalcev iz Rusije, Kazahstana in Kirgizije, ki bodo prav tako poskušali z zimskim vzponom na K2. Artem Braun, vodja ruske odprave, in Txikon sta stara znanca, saj sta maja leta 2014 skupaj plezala na Kančendzengo. V tej odpravi sta bila tudi Urubko in Bielecki.

V nasprotju z lednimi bojevniki, ki jih je letos pri poskusu vzpona podpirala vsa Poljska, v Rusiji za odpravo osvajalcev K2 ni zanimanja javnosti. Odprava, v kateri je tudi Vasilij Pivcov, gornik, ki je osvojil že vseh 14 osemtisočakov, na K2 pa se je poskušal povzpeti že pozimi 2003, se je zato v pomanjkanju sponzorskih sredstev zatekla k zbiranju potrebnega denarja prek množičnega financiranja po spletu.

»Posebno v zimskem času je veliko stvari odvisnih od vremena in sreče,« je povedal Artem Braun za spletni portal explorersweb.com. »Na K2 so imele odprave doslej že večkrat veliko željo, bile so tudi telesno pripravljene, vendar so ostale vse poti do vrha zaprte.«

Tako Španci kot Rusi naj bi se lotili plezanja proti vrhu gore po normalni Abruzzijevi smeri oziroma jugovzhodnem grebenu. »Slediti je treba klasični smeri,« meni Braun. »Za tak izziv je potreben tim bojevnikov in glede na vse dosedanje ovire smo odločeni, da damo od sebe sto odstotkov, saj druge možnosti ne bomo dobili.« Tudi Rusi bodo plezali brez dodatnega kisika, na zalogi ga bodo imeli le za morebitne nujne primere (pri na primer višinski bolezni katerega od članov odprave).

Poljaki bodo še počakali

Denis Urubko je preplezal vseh 14 osemtisočakov brez dodatnega kisika (vseh vzponov na osemtisočake je naštel že 21). Leta 2010 sta s soplezalcem Borisom Dedeškom prejela zlati cepin za vzpon v jugovzhodni steni osemtisočaka Čo Oju. »Za uspeh na zimskem K2 so zelo pomembne pravilne priprave, ki vključujejo različne oblike fizičnega treninga – v telovadnici in v gorah, predvsem naporne, zimske vzpone s poudarkom na količini, ne pa toliko na tehničnih težavah,« pravi. Pri letošnjem spodletelem poskusu je prepričeval poljske soplezalce, da bi morali poskusiti z vzponom v vzhodni steni. »Videti je zelo obetavna, precej dobro je zaščitena pred prevladujočimi zahodnimi vetrovi, tam je vse lažje, od plezanja do postavljanja višinskih šotorov,« meni Urubko, ki še ni odpisal želje po zimski osvojitvi K2. Trenutno pleza s svojo partnerico Mario Cardell v Patagoniji. »K2 se bom lotil enkrat v prihodnjih štirih letih,« napoveduje ruski plezalec s poljskim (častnim) državljanstvom. Naslov prvega, ki mu bo uspelo pozimi preplezati na K2, se mu ne zdi tako pomemben. »Biti prvi je pomembno za sponzorje. Četudi bi bil tretji ali četrti, pri tako zanimivem projektu, ne bi bilo slabo,« pravi Urubko.

Adam Bielecki je bolj kot s K2 obseden s plezanjem novih smeri v alpskem slogu na osemtisočake. Letos ga (spet) mika severozahodna stena Anapurne. »Tam obstaja le ena, zgolj enkrat preplezana smer. Poskušal sem jo preplezati lani, ni mi uspelo, spomladi grem poskusit znova, z mano bo spet Felix Berg iz Nemčije,« je povedal pred mesecem dni.

Poljski ledni bojevniki so v zadnjem desetletju že trikrat zaman poskušali z zimskim vzponom na K2. Kot je povedal Piotr Tomala, novi vodja poljskega himalajskega zimskega programa, se bodo četrtega poskusa lotili v sezoni 2019/2020, verjetno z manjšo ekipo, ni pa še znano, ali bo vanjo povabljen uporniški Urubko, ali mogoče tudi Italijan Simone Moro, alpinist z največ uspešnimi zimskimi vzponi v Himalaji. V letošnji koledarski zimi se bodo Poljaki pripravljali na sedemtisočakih v Pamirju, na vprašanje, ali bodo poskuse z zimskim K2 opustili, če Špancem ali Rusom uspe, pa niso odgovorili.