Zimske olimpijske igre v Pjongčangu

Triindvajsete zimske olimpijske igre si bodo mnogi zapomnili po neudeležbi Rusije, ki zaradi dopinških prekrškov v Pjongčangu ni smela sodelovati, njeni nedopingirani športniki pa so nastopali pod olimpijsko zastavo. Iz Južne Koreje so se z največ medaljami vrnili Norvežani, osvojili so jih 39, od tega 14 zlatih. Slovenija je s srebrom Jakova Faka in bronom Žana Koširja med 92 državami osvojila 24. mesto.

Real potrdil prevlado v evropskem nogometu

Nogometaši Reala iz Madrida so v finalu lige prvakov premagali Liverpool s 3:1 in osvojili rekordno, trinajsto evropsko lovoriko. Kraljevi klub je pokal prejel tretjič zapored in četrtič v zadnjih petih letih, s čimer je še utrdil svojo prevlado v evropskem nogometu. Z dvema goloma je junak tekme v Kijevu postal rezervist Gareth Bale, osmoljenec pa vratar Liverpoola Loris Karius, ki je z začetniškima napakama Realu podaril dva zadetka.

Vrnitev Novaka Đokovića

Po poškodbi komolca Novaku Đokoviću nikakor ni šlo, zato je bilo veliko pomislekov, ali se bo sploh še kdaj vrnil v zmagovalno formo. A v drugem delu sezone se je srbski teniški as pokazal v najboljši možni luči in osvojil zadnja dva velika turnirja za grand slam – Wimbledon in OP ZDA. Đoković zdaj spet podira mejnike in diha za ovratnik najboljšima teniškima igralcema vseh časov Rafaelu Nadalu in Rogerju Federerju.

Ronaldo v primežu obtožb o posilstvu

Še preden se je Cristiano Ronaldo po prestopu iz Reala Madrida v Juventus privadil na novo okolje, se je znašel v primežu obtožb o spolnem napadu, ki naj bi ga zagrešil leta 2009 v Las Vegasu. Vest, o kateri so sprva poročali le rumeni mediji, je postala odmevna, potem ko se je o njej razpisal Der Spiegel. Nemška revija je namreč objavila pričanje Američanke Kathryn Mayorga, ki trdi, da jo je zvezdnik v hotelski sobi posilil analno.

Navijaško divjanje v pokalu libertadores

Finale pokala libertadores med River Platom in Boco Juniors je zaradi velikega rivalstva med kluboma znova vzbudil zanimanje širše javnosti. A Argentinci so nogometnim navdušencem namesto s spektaklom postregli z navijaškim divjanjem, v katerem so jo po napadu na klubski avtobus najhuje skupili igralci Boce. Povratna tekma je bila zato preložena za skoraj mesec dni in prestavljena v Madrid, kjer je naslov osvojil River Plate.

Bankrot ameriške gimnastične zveze

Leto 2018 je bilo pogubno za ameriško gimnastično zvezo. Zaradi spolnih zlorab reprezentančnega zdravnika Larryja Nassarja so se nad njo zgrnile številne tožbe. Da bi nastale sodne stroške lahko poravnala, pa je bila ta mesec prisiljena vložiti zahtevek za stečaj. Ker se zvezi po aferi ni uspelo reformirati, je ameriški olimpijski komite že novembra začel postopek za preklic njenega statusa krovne nacionalne športne federacije.

Obračun Mcgregorja in Nurmagomedova

Za enega najspektakularnejših dvobojev v borilnih športih sta poskrbela borca mešanih borilnih veščin Connor Mcgregor in Habib Nurmagomedov. Rus je proti Ircu ubranil naslov svetovnega prvaka, po zmagi pa z nešportnim proslavljanje in napadom na člana McGregorjeve ekipe zakuhal hud incident. V dvorani se je namreč vnel vsesplošni pretep, ki se je končal z aretacijo treh članov iz Habibovega tabora.

Afera z brusnim papirjem v kriketu

Marca je za odmevno afero poskrbela trojica igralcev avstralske reprezentance v kriketu. Na tekmi z Južnoafriško republiko so z uporabo brusnega papirja želeli spremeniti lastnosti žoge, s čimer so želeli otežiti delo odbijalcem nasprotne ekipe. Pretkanci, med njimi tudi kapetan Steve Smith (na fotografiji), so se čez noč prelevili iz zvezd v izobčence, prav tako pa so bili kaznovani z večmesečno prepovedjo nastopanja.

Golden State tretjič v štirih letih prvak lige NBA

V košarkarski ligi NBA se je minula sezona končala s slavjem Golden State Warriors, ki so naslov najboljšega osvojili tretjič v zadnjih štirih letih in šestič v zgodovini. V finalu so Cleveland Cavaliers porazili z izidom 4:0 v zmagah, za najkoristnejšega igralca končnice pa je bil drugo leto zapored imenovan Kevin Durant.

Pripravil: Rok Knafelc, fotografije: Reuters in AP