Tri osebe so danes umrle pod streli policistov, 10 jih je življenje izgubilo v spopadih med pripadniki AL ter opozicijske koalicije pod vodstvom Bangladeške nacionalistične stranke (BNP). Ubit je bil tudi en policist.

Ob tem je prišlo do napadov na več novinarjev, ki so jim napadalci uničili tudi fotografsko in snemalno opremo. Poškodovanih je bilo sedem novinarjev.

Nasilje je v Bangladešu zaznamovalo že volilno kampanjo, ko so kratko potegnili predvsem v opozicijski koaliciji. V več kot 80 napadih in medsebojnih spopadih v zadnjih tednih predvolilne kampanje so bili ubiti najmanj štirje pripadniki BNP in dva iz AL. Več tisoč ljudi, med njimi kandidatov, je bilo tudi ranjenih.

Glasovanje je danes potekalo ob poostrenih varnostnih ukrepih, na terenu je bilo več kot 600.000 pripadnikov varnostnih sil. Oblasti so blokirale mobilna omrežja tretje in četrte generacije, saj je vlada želela preprečiti širjenje govoric, ki bi lahko vodile do spopadov. Prekinili so tudi oddajanje zasebne televizije Jamuna TV.

Zaradi nasilja je v minulih dneh celo generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozval k miru v tej azijski državi, ki je po številu prebivalstva osma največja na svetu. Kot je dejal, bi morali voditelji na obeh straneh zagotoviti "okolje brez nasilja, ustrahovanja in prisile, da bi tako omogočili mirne, kredibilne in poštene volitve".

V zaporu tudi nekdanja premierka

Opozicija tudi zaradi tovrstnih pozivov iz mednarodne skupnosti meni, da volitve niso mogle biti svobodne ne poštene. AL obtožuje ustrahovanja opozicije, za kar da si je podredila celoten državni aparat. Policija naj bi bila jasno na strani vladajoče stranke. Po navedbah BNP je bilo prijetih več kot 11.500 privržencev in članov njihove stranke in zavezniške islamistične stranke Jamaat-e-Islami.

V zaporu je tudi voditeljica BNP, nekdanja premierka Khaleda Zia. Zaradi korupcije je bila v dveh primerih obsojena na skupno 12 let zapora in ji zato tudi ni bilo dovoljeno kandidirati. V stranki menijo, da gre za politični pregon.

Premierka Hasina, ki se poteguje za svoj tretji zaporedni in skupaj četrti mandat na čelu vlade, obtožbe opozicije o zlorabah oblasti in avtoritarnosti zavrača. Nasprotno je opozicijo celo obtožila, da je sama organizirala bombne napade, da bi tako ustrahovala prebivalstvo. Prepričana je tudi, da bodo volivci to taktiko spregledali in jo na današnjih volitvah množično zavrnili.

Zavezništvo pod vodstvom BNP je tudi danes vladajočo stranko obtožilo goljufij, med drugim naj bi njeni podporniki oddajali po več glasov. Do nepravilnosti po navedbah BNP prihaja pri volitvah 221 od 300 poslancev. "Volivci ne smejo v volilno kabino. Predvsem ženske so prisiljene, da volijo AL," so povedali.

Stranka Jamaat-e-Islami je ob tem sporočila, da ne bo upoštevala rezultatov, navaja AFP.

Bangladeška volilna komisija je navedla, da so prejeli več poročil o domnevnih nepravilnostih, ki jih preiskujejo.

Premierka sicer vztraja, da potrebuje še en mandat, da bi izpolnila ambiciozne gospodarske načrte, ki sicer nedvomno kažejo rezultate. Gospodarska rast v tej sicer še vedno revni azijski državi je 7,8-odstotna, industrializacija in elektrifikacija se pospešeno nadaljuje, revščina se znižuje. Hasina obljublja devetodstotno gospodarsko rast in dvig povprečne plače na 5400 dolarjev do leta 2030.

Stranka AL je s tovrstnimi ambicioznimi načrti prepričljivo zmagala že leta 2008, nato pa še enkrat leta 2014, ko je sicer BNP volitve bojkotirala. Ker ta taktika potem ni obrodila sadov, se letos za to niso odločili.

Za volitve se je sicer registriralo 104,1 milijona ljudi. Med več kot 1800 kandidati so izbrali 300 poslancev.