Štirideset milijonov prebivalcev Demokratične republike Kongo je danes volilo novega predsednika. Rezultati bodo znani 6. januarja, pri čemer drugega kroga ni. Največ možnosti za zmago ima Emmanuel Shadary (58), kandidat dosedanjega predsednika Josepha Kabile (47). Mnogi Kabilo, ki si je po 17 letih precej nasilnega vladanja nagrabil milijarde evrov, primerjajo s Putinom, saj se zaradi ustavnih določb podobno kot ruski voditelj leta 2008 samo začasno odpoveduje vodenju države, da bi leta 2023 spet lahko kandidiral.

Med 23 predsedniškimi kandidati sta poleg Shadaryja, ki zaradi nasilja nad demonstranti ne sme v EU, pomembna še Félix Tshisekedi (55), čigar lani preminuli oče je bil eden od voditeljev opozicije, in poslovnež Martin Fayulu (62). Slednji je bil po sporazumu 11. novembra edini kandidat opozicije in po anketah se mu je obetala zmaga, toda kmalu je Tshisekedi prekršil sporazum in postal predsedniški kandidat, zaradi česar je ob enokrožnem sistemu glavni favorit za zmago postal Shadary.

Opozicija opozarja na nevarnost, da bi volilna komisija goljufala tudi zaradi problematičnih elektronskih volilnih strojev. Pravzaprav nihče od treh najmočnejših kandidatov ni pripravljen priznati poraza, kar pomeni verjetno nasilje po objavi rezultatov. Kabilov režim pa ni dovolil, da bi Združeni narodi, ZDA ali EU sodelovali pri organizaciji volitev v drugi največji afriški državi. Nadzirajo jih Afriška unija, nekaj regionalnih organizacij in 40.000 predstavnikov Katoliške cerkve.

Sicer je se je šele nekako pred 15 leti končalo dolgo obdobje strašnih državljanskih vojn v Kongu, ki so jih predvsem zaradi zalog kobalta, bakra in diamantov spodbujale sosednje države. Leta 2001 je telesni stražar ubil predsednika Laurenta Kabilo, oblast je nato prevzel sin Joseph Kabila. Njegov zadnji mandat bi se moral izteči decembra 2016, vendar je ta avtokratski vladar do zdaj prelagal volitve, na katerih po ustavi ne sme kandidirati. Te volitve pa so vendarle priložnost za prvi demokratični prenos oblasti v Kongu po 57 letih. Zadnji demokratično izvoljeni voditelj je bil napredni premier Patrice Lumumba, ki so ga kmalu po neodvisnosti domači politični nasprotniki s pomočjo Belgijcev leta 1961 ubili, čemur je sledila 30-letna krvava in kleptokratska diktatura Mobutuja Sese Seka.