Najboljši med Slovenci je bil danes s 15. mestom Timi Zajc (139 točk), ki se bo v nedeljski prvi seriji na izpadanje pomeril z domačinom Moritzem Baerom. Državni prvak kljub bolezni, s prehladom se bori zadnjih nekaj dni, ne bi smel imeti prevelikih težav za finale.

»Jutri moram narediti boljši skok, danes sem skočil slabše, le povprečno, pa bo vse v redu. Veseli le dejstvo, da sem se danes tudi s povprečnim skokom zlahka uvrstil na tekmo. Vseeno sem skupno naredil tri dokaj konstantne skoke. V kvalifikacijah sem naredil manjšo napako na mizi, kar mi je vzelo kar nekaj metrov. Jutri upam na boljši izplen,« je po kvalifikacijah povedal Zajc.

Dobro je skočil tudi Jernej Damjan (136,5), ki je bil 21. med kvalifikanti, za preboj v finale pa bo moral premagati domačina Markusa Eisenbichlerja. »Danes sem lahko z vsemi tremi skoki kar zadovoljen. V vseh treh sem užival in upam, da bom v tem slogu nadaljeval. Manjka mi še malo sproščenosti in samozaupanja,« je za TV Slovenija povedal Damjan. Bor Pavlovčič (128), ki je prvič letos dobil priložnost v svetovnem pokalu, se je lepo oddolžil selektorju Gorazdu Bertonclju za zaupanje in zasedel 32. mesto. Njegov tekmec bo Čeh Viktor Polašek.

S češkim tekmecem Romanom Koudelko se bo na izpadanje pomeril tudi Anže Semenič (118,5), ki je bil 45., Peter Prevc (117,7), ki je bil 46., pa je za tekmeca dobil Avstrijca Daniela Huberja, petouvrščenega v kvalifikacijah. Po nastopu je bil razočaran. Za TV Slovenija je povedal, da tega ni pričakoval. »Nad današnjimi nastopi sem razočaran, takšnih skokov nisem pričakoval. No, vsaj na tekmo sem se uvrstil,« je dejal nekdanji dobitnik zlatega orla Peter Prevc in dodal: »Upam in verjamem, da bo jutri bolje.«

Brez nastopa na tekmi je presenetljivo ostal eden slovenskih favoritov Domen Prevc (117), ki je po ponesrečenem skoku za mesto zgrešil finale. »Napaka je bila izključno moja, pripetila se mi je že na odskočni mizi. Gre za moj prvi letošnji spodrsljaj, zato ni nič hudega, analizirati bo treba nastop, nato pa mirno na naslednje prizorišče,« je dejal najmlajši med brati Prevc, ki je bil, sodeč po prikazanem to zimo, eden glavnih slovenskih favoritov na turneji.

Zmagovalec kvalifikacij Kraft je poleg samozavesti za čim uspešnejšo turnejo dobil tudi 5000 evrov denarne nagrade, v prvi seriji pa ga čaka Francoz Jonathan Leroyd.

Prva serija nedeljske tekme, prve od štirih v turneji, se bo začela ob 16.30.