Dominic Paris in Mikaela Shiffrin sta koledarsko leto sklenila z zmagama na zadnjih preizkušnjah svetovnega pokala pred vstopom v leto 2019. Italijan Paris je dobil dramatičen boj stotink na superveleslalomu na ledeni progi v Bormiu, kjer je vpisal že četrto zmago v karieri, Američanka Shiffrinova pa je na Semmeringu s 36. slalomsko zmago postala najuspešnejša alpska smučarska v zgodovini te discipline.

Slovenski tekmovalci so doživeli polom, saj je točke osvojil le Martin Čater, ki se je v Bormiu ustavil na 26. mestu. Dan pred tem je na smuku grdo padel Klemen Kosi, ki so ga v soboto pregledali v kliničnem centru v Ljubljani. Zdravniško osebje je potrdilo, da ima Kosi zlomljen nos in levo ličnico. Kot so sporočili iz smučarske zveze, bodo maksilofacialni kirurgi jutri sprejeli odločitev o načinu zdravljenja zlomov obraznih kosti. O Kosijevi vrnitvi na bele strmine zdravniki še ne želijo ugibati. »Hitre discipline so zahtevne, saj se praktično vsak teden poškoduje vsaj en tekmovalec. S tem živimo. S Klemnom sva že analizirala petkov smuk. Bil je na poti do svojega najboljšega smukaškega dosežka, a ga je ustavil padec. Verjamem, da se bo že sredi januarja vrnil v svetovni pokal,« je komentiral trener slovenske moške reprezentance za hitre discipline Peter Pen.

Slovenske tekmovalke so bile daleč od najboljših na slalomski preizkušnji na Semmeringu. Maruša Ferk se je za las uvrstila v finale, a je na drugi progi že po uvodnih zavojih odstopila. »Nisem preveč vesel. Dekleta so načeta. Od začetka niso dosegla želenih ciljev, zato jim ne steče. Imajo tudi nekaj smole. Strniti moramo vrste in se pogovoriti med seboj. Še naprej je treba poskušati,« je komentiral glavni trener Denis Šteharnik. Slalomska kraljica Mikaela Shiffrin je v letošnji sezoni dobila že osem preizkušenj za svetovni pokal. V karieri ima že 51 zmag na najvišji ravni, s čimer je postala najmlajša tekmovalka s tako bogato zbirko.