Palin je nekoč v filmu Monty Python in Sveti gral igral vlogo sira Galahada, sedaj pa mu je britanska kraljica podelila tudi pravi viteški naziv za njegove zasluge v kulturi in geografiji. Je prvi član priznane britanske humoristične skupine z nazivom sir.

Na seznamu novoletnih odlikovanj, ki je bil objavljen v petek, je sicer 1148 ljudi, med njimi številni heroji vsakdana, kot na primer reševalci in policisti, ki so pomagali po terorističnih napadih v Manchestru in Londonu leta 2017.

Različna odlikovanja je prejelo tudi sedem britanskih potapljačev, ki so igrali ključno vlogo pri reševanju 12 tajskih dečkov in njihovega trenerja iz jame julija letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zame je to po reševanju otrok pika na i,« je dejal eden od potapljačev Vernon Unsworth, ki je postal poznan tudi zaradi spora in vložitve tožbe proti podjetniku Elonu Musku, ker ga je označil za pedofila. »To je bil skupinski uspeh in zelo sem počaščen, da je bil prepoznan,« je dodal o reševanju in odlikovanjih.

Štirje potapljači so prejeli odlikovanja za hrabrost, trije pa so postali člani reda britanskega imperija, med njimi tudi Unsworth.

Častni naziv tudi za Twiggy

Britanska modna ikona iz 60. let prejšnjega stoletja Lesley Lawson, bolje znana kot Twiggy, je od kraljice prejela častni naziv dama, kar je enakovredno vitezu za moške.

Med novimi člani imperija je med drugim še priznani režiser za oskarja nominiranega filma Dunkirk Nolan, ki je za svoje zasluge v filmu prejel naziv poveljnik reda britanskega imperija.

Za svoje zasluge v literaturi sta bila odlikovana Philip Pullman, ki je postal vitez, in Atwoodova, ki je postala članica druščine časti.

V viteški red je bil sprejet še eden bolj znanih evroskeptikov in zagovornikov izhoda Velike Britanije iz Evropske unije poslanec John Redwood.

Med 1148 prejemniki odlikovanj jih je 70 odstotkov prejelo priznanja za izjemno družbeno angažiranost, med prejemniki pa je 47 odstotkov žensk.

Odlikovanja britanskega imperija se tradicionalno objavi dvakrat letno, ob novem letu in v sredini junija, ko ima kraljica Elizabeta II. uradni rojstni dan.