»Menim, da vlada v Bukarešti še ne razume popolnoma, kaj pomeni, prevzeti predsedovanje nad ostalimi državami EU. Za celostno delovanje je potrebna tudi pripravljenost, da se drugim prisluhne ter močna volja, da se lastne potrebe postavi na stran. Tu imam dvome,« je pojasnil Juncker tri dni preden bo Romunija prevzela predsedovanje.

Ob tem je podvomil tudi v notranjo stabilnost države, saj Romunija trenutno v Evropi ne more nastopati kot »trdna enota«. Po njegovi oceni mora biti država poenotena, da lahko v času predsedovanja spodbuja enotno Evropo.

V Bukarešti so v odzivu na Junckerjeve izjave zagotovili, da »ne želijo izvažati notranjepolitičnih razlik v stališčih«. Kot sta v skupnem sporočilu za javnost še zapisala zunanji minister Teodor Melescanu in minister za evropske zadeve George Ciamba, je romunsko predsedovanje Svetu EU strateški projekt.

Romunski minister za trgovino in podjetništvo Radu Oprea pa je na facebooku zapisal, da je »Juncker postavil pravo diagnozo, a se pri tem pogledal v ogledalo in zamešal levo in desno stran«. Poudaril je še, da so tudi v drugih članicah unije notranjepolitične razprtije, ne le v Romuniji, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Romunija bo polletno predsedovanje Svetu EU prevzela 1. januarja od Avstrije. Romunski predsednik Klaus Iohannis je še sredi novembra ob odstopu ministra za evropske zadeve Victorja Negrescuja trdil, da njegova država ni pripravljena na predsedovanje EU. Nedavno pa je vendarle ocenil, da so pripravljeni.

Romunija, ki se je EU pridružila leta 2007, je od začetka članstva veljala za eno uniji bolj naklonjenih držav, vendar pa je v zadnjem času zavzela nacionalistično retoriko. Med drugim je v sporu z Brusljem, ker je omilila protikorupcijsko zakonodajo, kar je v začetku lanskega leta sprožilo najbolj množične proteste v Romuniji od padca komunizma.