Leto 2018 se izteka, pred novim pa slovenska predstavnika v ligi ABA čakata še tekmi 13. kroga, na katerih bosta poskušala z uspehoma izboljšati položaj na lestvici, kjer si s štirimi zmagami in osmimi porazi delita zadnje mesto skupaj z Zadrom, Igokeo in Mornarjem. Olimpija bo danes v Stožicah gostila Partizan, ki v Ljubljani ni zmagal od 19. novembra 2012, Krko pa čaka gostovanje v Baru pri Mornarju.

Medtem ko pri Olimpiji pod vodstvom Zorana Martića na parketu nič ni delovalo tako, kot bi moralo, je slika po prihodu Saše Nikitovića povsem drugačna. To potrjujejo tudi igralci in dodajajo, da na treningih stvari delujejo že zelo utečeno in obetavno, a se to na rezultatih še ne pozna. Predvsem imajo Ljubljančani težave s tesnimi končnicami, kjer do izraza pridejo vse napake letošnjega kadrovanja direktorja Romana Lisca. Olimpija v moštvu namreč nima igralca, ki bi v ključnih trenutkih prevzel odgovornost in z izkušnjami potegnil ekipo za roko, ob tem pa še vedno bode v oči pomanjkanje pravega organizatorja igre. »Na Partizan smo dobro pripravljeni. Iz tekme v tekmo kažemo boljše igre, na žalost pa jih ne znamo kronati z zmago,« pravi Saša Nikitović, ki še vedno ne bo mogel računati na Miho Lapornika, vprašljiv pa je tudi nastop Luke Šamanića, ki je zbolel.

Težka naloga čaka tudi Krko, ki je z veliko zmago v zadnjem krogu proti evroligaški Budućnosti lažje zadihala. Drugi črnogorski predstavnik Mornar bi moral biti na papirju lažji nasprotnik, a je moštvo trenerja Mihaila Pavićevića po številnih igralskih rošadah močnejše, še posebej pred domačimi navijači. To je na svoji koži prejšnji konec tedna izkusila tudi Olimpija, ki je v tesni končnici občutila pritisk v dvorani Topolica. Zanimiv podatek je, da ne Novomeščani ne Ljubljančani v letošnji sezoni lige ABA na gostovanjih še niso okusili slasti zmage. »Mornar je povsem drugo moštvo kot jeseni, ko smo jih doma premagali. So močni tako na zunanjih položajih kot pod košem. Da smo sposobni presenetiti močna moštva, smo že dokazali, zdaj pa želimo dokazati še, da smo sposobni zmagati tudi v gosteh,« sporoča trener Krke Simon Petrov. Pri dolenjskem moštvu je vprašljiv nastop prvega organizatorja igre Paola Marinellija, ki je izpustil zadnje tri tekme, zagotovo pa bo manjkal tudi Marko Jošilo.

Liga ABA, 13. krog: Igokea – Cibona 87:69, FMP – Mega B. sinoči, danes ob 17. uri: Olimpija – Partizan, ob 19. uri: Cedevita – Zagreb, ob 21. uri: Mornar – Krka, jutri ob 19. uri: C. zvezda – Budućnost.