Prosti pad evropskih prvakov v košarki

Po zgodovinskem letu 2017 in osvojenem naslovu evropskega prvaka je slovenska košarkarska reprezentanca doživela blamažo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Po sedmih zaporednih porazih je razprodala ugled in ostala brez nastopa na velikem tekmovanju. Številni igralci (Prepelič, Blažič, Nikolić, Šiško…) na nekaterih tekmah sploh niso igrali. Goran Dragić se je poslovil od reprezentance, Luka Dončić pa v slovenskem dresu ni zbral niti minute.

Hokejisti brez elite, Žiga Jeglič dopingiran

Hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine B v Budimpešti naskakovala vrnitev med elito, a je komaj obstala med drugoligaši. V olimpijskem Pjongčangu ni ponovila četrtfinala iz Sočija. Pred odločilno tekmo z Norveško je odjeknila novica, da je na dopinškem testu padel Žiga Jeglič, ki so mu v urinu našli prisotnost fenoterola. Zdravilo za bolezni spodnjih dihal je iz malomarnosti pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo.

Razočarani rokometaši brez nastopa na SP

Slovenska rokometna reprezentanca je brez uvrstitve v izločilne boje zapustila prizorišče evropskega prvenstva na Hrvaškem. Spomladi je doživela boleč udarec v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kjer je po petih letih prvič ostala brez uvrstitve na veliki turnir. Slovenija na prihajajočem mundialu tako ne bo branila brona iz šampionata 2017. Na slovenski klopi je kljub neuspehu ostal Veselin Vujović, ki velikokrat benti čez sodnike.

Kaotične razmere v Nogometnem klubu Olimpija

Po osvojeni dvojni kroni se je Olimpija v drugi polovici leta znašla v kaotičnih razmerah. Potem ko je odletel šampionski trener Igor Bišćan, so se na klopi državnih prvakov v drugi polovici leta izmenjali štirje trenerji, med katerimi sta se Ilija Stolica in Aleksandar Linta izkazala za analfabeta. Predsednik kluba Milan Mandarić je napovedal občutno znižanje proračuna, na izhodnih vratih so nosilci igre. Očitno bo naslov prvaka romal na drugo stran Trojan.

Nedopusten izpad Zlatka Zahovića

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović je poskrbel za enega odmevnejših izpadov, ko se je na tiskovni konferenci žaljivo obnašal do novinarja športnega časopisa in omenjal smrt njegovega očeta. Nogometna zveza je Zahovića za pol leta kaznovala s prepovedjo opravljanja dejavnosti na vseh uradnih tekmah. Zahović je napovedal odstop, a je po burnih sestankih znotraj kluba ostal del mariborske zgodbe in še okrepil svoj položaj znotraj kluba.

Košarkarska Olimpija daleč od stare slave

Košarkarji Olimpije že vrsto let capljajo za konkurenco na mednarodni sceni. V ligi prvakov, tretjem kakovostnem razredu evropske košarke, so Ljubljančani z eno zmago globoko na zadnjem mestu, v ligi ABA pa se bojujejo za obstanek. Direktor Roman Lisac je slabo kadroval in že sredi sezone zamenjal trenerja, zatika pa se mu tudi pri poznavanju pravil o dovoljenem številu tujcev v državnem prvenstvu. Nekoč evropsko Olimpijo v Stožicah spremlja le še peščica navijačev.

Buren izbor zastavonoše za olimpijski Pjongčang

Slovensko zastavo na odprtju olimpijskih iger v Pjongčangu je nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan, v domači javnosti pa je obilo prahu dvignil izbor zastavonoše. Med kandidati je bil namreč tudi Jakov Fak, ki je leta 2010 v Vancouvru vihtel hrvaško zastavo. Obroben del javnosti se je spotaknil ob Fakove korenine, zato je biatlonec zavrnil kandidaturo. V imenu športne javnosti se je Faku opravičil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Zmeda pri zamenjavi Gorana Janusa

Smučarska zveza Slovenije je netaktno in nečastno izpeljala zamenjavo skakalnega selektorja Gorana Janusa, ki se je v sedmih letih izkazal kot najuspešnejši glavni trener slovenske reprezentance vseh časov. Njegovo slovo je bilo pričakovano, duhove pa je burila izvedba zamenjave. Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič je novico o zamenjavi med finalom svetovnega pokala v Planici najprej sporočil medijem, šele nato Janusu.

Birokratski zaplet plavalca Stevensa

V birokratsko zanko se je ujel plavalec Peter John Stevens, ki na SP v 25-metrskih bazenih na Kitajskem ni nastopil v paradni disciplini 50 metrov prsno. Plavalcu je namreč potekel vizum za bivanje v ZDA, neuspešno pa je zaprosil za izredno dovoljenje, za katerega je odštel 2000 evrov. Stevens je moral predčasno zapustiti Kitajsko in se vrniti v Knoxville.

Pripravil: Matej Grošelj, foto: Dnevnik