Verjamem, da je pri izseljenih Slovencih še toliko domoljubja, da bi bili morda posamezniki celo brezplačno pomagati tej »ubogi« državici. Saj je skoraj ni države, v kateri ne bilo vsaj enega svetovno znanega Slovenca. A ne bo potrebno, mislim, da to zagotovo zmoremo sami.

Razumem, da smo dežela v razvoju, ki doživlja hitre spremembe na vseh področjih, da smo mlada demokratična država itd. Ampak če so se zmogli v Angliji dogovoriti papež in baroni okoli leta 1215 o omejitvi pravic monarha in so Kitajci okoli 3500 let pred našim štetjem lahko izumili papir, potem ne dvomim, da tudi njim niso takratni znanstveniki »padli izpod neba« – zato ne razumem, kako da v Sloveniji nismo sposobni napisati ene ustave, ki bi veljala vsaj deset let ali dve desetletji.

Želel bi si, da bi kak poznavalec ta misterij znal pojasniti nam navadnim davkoplačevalcem, pa tudi kakšnemu starejšemu upokojencu, s preprostimi besedami, na eni časopisni strani denimo. Razumeti je treba, da tudi starejšim, še posebej srednji generaciji, ni vseeno, kaj in kako se v naši lepi deželi dogaja.

Ludvik Špitalar, Cerknica