Magna je septembra lani pridobila okoljevarstveno soglasje za gradnjo lakirnice v Hočah. (Mimogrede: Cerar in Počivalšek sta se srečevala z njenimi predstavniki, a lobističnih stikov nista prijavila komisiji za preprečevanje korupcije. Ne vem, ali sta za to dala kakšno pojasnilo.) Dobro se spominjam oktobrske slovesnosti ob začetku njene gradnje. Predsednik vlade Miro Cerar je v svojem nagovoru vzneseno poudaril in se hvalil, da »zanimanje tujega investitorja ni prišlo samo od sebe, ampak je neposredni rezultat premišljenega in načrtnega dela vlade… Vlada se namreč zaveda, da prav Štajerska nujno potrebuje nov zagon in nova delovna mesta.« Seveda, potrebuje nova delovna mesta, a prav tako tudi zdravo okolje. Kaj jim bo Magna prinesla? Bo Cerarjeva vlada sprejela odgovornost tudi za vse negativne posledice?

Prav te dni sem v osrednjih medijih, tudi v Dnevniku, zasledila, da je Magna dobila tudi (za zdaj še nepravnomočno) okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje lakirnice. Prva faza projekta je pri koncu. Načrtujejo, da bo spomladi stekla že redna proizvodnja. Le kdaj bo na voljo 3000 delovnih mest, s katerimi so »mamili« Štajerce? Trenutno zaposlujejo samo 140 ljudi. Kdaj pa bodo proizvajali vse avtomobile? Vprašanje je, ali sploh kdaj. Vse je namreč odvisno predvsem od naročil njihovih partnerjev, pravijo predstavniki Magne.

Nerazumljivo mi je, da je Agencija za okolje in prostor (Arso) okoljevarstveno dovoljenje sploh izdala. Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO) se je že v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja sklicevalo na zakon o vodah, ki med drugim navaja, da je gradnja takšnega objekta in naprave na vodovarstvenem območju prepovedana. Opozorili so tudi, »da je prepoved gradnje naprav za proizvodnjo, v katero so vključene nevarne snovi, absolutna in ne dopušča izjem«. Zanima me, ali se bodo zdaj pritožili ali so že obupali.

Zato Arso sprašujem: ali lahko kar tako kršite 69. člen zakona o vodah? Se zavzemate za zaščito narave ali ste raje servilni do moči kapitala (in podaljšana roka našega ministra za gospodarstvo)? V spominu nam je še ostal Lafarge v Trbovljah.

Polona Jamnik, Bled