Muzej jaslic na Brezjah je pred kratkim praznoval drugi rojstni dan. Da bo med obiskovalci postal tako priljubljen, ne le pred božičem, pač pa vse leto, si njegovi snovalci niso mislili. Prav tako si niso predstavljali, da bo v njem kmalu začelo primanjkovati prostora za vse zanimive eksponate, ki nosijo posebne zgodbe, ki jim obiskovalci z veseljem prisluhnejo. »Pripravili smo dodatne vitrine, ker imamo toliko novih jaslic, da je zanje v obstoječih vitrinah zmanjkalo prostora,« pravi pater Robert Bahčič, rektor bazilike Marije Pomagaj na Brezjah.

Skrivnostno sporočilo iz najstarejših ohranjenih jaslic

»Lahko se pohvalimo z jaslicami, ki sodijo med najstarejše ohranjene. To so nunske jaslice iz Velesovega, ki segajo v sredino 18. stoletja. Bile so zavržene, ker so njihovi lastniki mislili, da so narejene iz plastike. V resnici so iz voska, ki ga prekrivata srebro in zlato, predvsem na cvetovih,« opisuje pater Bahčič. »Da jaslice lahko stojijo, so jih nune podprle z zvitim listom, ki smo ga odkrili v notranjosti. Na njem je dopis v gotici,« navdušenja ne skriva pater, ki dodaja, da so dopis poslali v prevod.

Med novostmi so tudi kulisne jaslice Leopolda Layerja, izdelane leta 1828. »Te jaslice so njegovo zadnje delo. Dolgo časa so bile na podstrešju cerkve v Predosljah v Kranju. Mnogi niso vedeli zanje,« opisuje pater Bahčič. »Prek knjig, ki sem jih prebral, sem ugotovil, da bi morale biti tam, in starejši krajani so jih pomagali najti. Uspelo nam je in tamkajšnji župnik jih je poklonil našemu muzeju,« pravi. Po restavriranju in obnovi so jim v muzeju pripravili mesto v posebni sobi. »O teh jaslicah smo se pogovarjali z mnogimi strokovnjaki in opozorili so nas, da jih je zagotovo videl tudi France Prešeren, ko je bil v Kranju in je zahajal v cerkev. To je za nas dodatna obogatitev,« je prepričan Bahčič.

Obiskovalci prihajajo vse leto

Na velik obisk ljudi v muzeju jaslic na Brezjah niso računali, zato so jih številke presenetile. Že v prvem letu si je eksponate po Bahčičevih besedah ogledalo 20.000 obiskovalcev, letošnje pa bodo prešteli na začetku prihodnjega leta, a bo številka zagotovo veliko višja. »Odločitev, da imamo muzej odprt vse leto, je bila prava,« je prepričan pater, enako pa meni tudi Andreja Eržen Firšt, vodja Romarskega urada Brezje. »O tem priča tudi knjiga vtisov, ki je polna zanimivih zapisov,« pravi. Ta izdaja tudi, od kod so obiskovalci. »Ljudje prihajajo od vsepovsod, iz Avstrije, Italije, Madžarske, Španije, Portugalske, veliko jih je iz Azije, Amerike…« našteva.

Sicer pa imajo v muzeju trenutno okoli 450 eksponatov z vsega sveta. »Samo v zadnji vitrini sva jih s patrom naštela nekaj več kot 70,« pravi Eržen-Firštova. »Jaslice niso samo stvar vernikov, tudi mnogi drugi jih postavljajo in si jih radi ogledajo, in to ne samo ob praznikih, saj simbolizirajo toplino, bližino,« dodaja. Bahčič jo dopolnjuje: »Eksponate tudi menjamo, tako da se lahko obiskovalci, ki so že bili pri nas, vrnejo in imajo kaj novega za videti.«

Veliko obiskovalcev v muzeju pa je po mnenju Eržen-Firštove tudi posledica vse bolj obsežnega romarskega turizma na Brezjah. Lani so tam našteli 300.000 romarjev, letošnje številke, s katerimi bodo razpolagali v prvih mesecih prihodnjega leta, pa bodo po njenem zagotovo precej višje. Ob tem pa na Brezjah razmišljajo tudi, da bo v prihodnje muzej jaslic verjetno treba nekoliko povečati.