Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,67 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,71 odstotka. Ker se v nemški finančni prestolnici na silvestrovo ne bo trgovalo, so že danes potegnili črto tudi pod leto. To se je kljub spodbudnemu začetku, ko je DAX 23. januarja dosegel rekordno raven skoraj 13.600 točk, nadaljevalo z obilo negotovosti ob stopnjevanju tveganj v globalnem gospodarstvu. DAX je tako v celotnem letu zabeležil 18,3-odstotni padec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trgovanja za letos medtem še ni konec v Parizu in Londonu, kjer bodo vlagatelji v ponedeljek posle sklepali po skrajšanem urniku. Indeks CAC 40 je pridobil 1,74 odstotka, londonski FTSE 100 pa 2,27 odstotka.

Trgovalno leto so medtem zaključili na Dunaju, v Milanu in Zürichu. V avstrijski prestolnici se je indeks ATX zvišal za 2,41 odstotka, a v celotnem letu je indeks kljub spodbudnemu zadnjemu dnevu izgubil petino vrednosti. Nekoliko nižji, 16-odstotni, je bil letni padec v Milanu, kjer je indeks FTSE MIB danes zabeležil 1,44-odstotno rast. V Zürichu je indeks SMI danes poskočil za 2,85 odstotka, v celotnem letu pa izgubil sedem odstotkov.

V New Yorku nihanja večja

V New Yorku, kjer so zadnje dni nihanja še večja, se tečaji vrednostnih papirjev trenutno malenkost zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,34 odstotka višji ravni kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,32 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,41 odstotka. Bodo pa vsi trije indeksi ob koncu ponedeljkovega skrajšanega trgovanja končali z letnim minusom. Trenutno je ta za Dow Jones 6,5 odstotka, za S&P 500 7,1 odstotka, za Nasdaq pa pet odstotkov.

Tečaj evra se medtem malenkost zvišuje. Na tečaj skupne evropske valute pozitivno vpliva politična negotovost v ZDA, povezana z delnim zaprtjem zveznih agencij, spremembami v administraciji predsednika Donalda Trumpa, nad katerim visi Damoklejev meč preiskave njegovih povezav z Rusijo, in napetostmi med Trumpom in centralno banko Federal Reserve. Popoldne so medtem krepitev evra upočasnile novice o decembrski umiritve inflacije v Nemčiji.

Draži se nafta

Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1435 dolarja, kar je vsega 0,06 centa več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Med današnjim trgovanjem se je sicer tečaj evra povzpel do 1,1478 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1454 dolarja oz. 0,77 centa više kot v četrtek.

Draži se nafta, še posebej teksaška. Za 159-litrski sod te nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 45,35 dolarja, kar je 74 centov več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile le za pet centov na 52,21 dolarja.