Predobravnavni narok za Armina Skenderovića, obtoženega poskusa uboja in oviranja postopka, se je na kranjskem okrožnem sodišču začel že novembra, a ga je sodnica Marjeta Dvornik na prošnjo obrambe prekinila. Čeprav je kazalo, da bo obtoženi s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, se to ni zgodilo. Tako je na nadaljevanju predobravnavnega naroka Skenderović poudaril, da ni kriv za očitani kaznivi dejanji, tožilstvo pa za primer priznanja krivde niti ni imelo kaznovalnega predloga. Konec januarja se bo sojenje nadaljevalo z glavno obravnavo.

Na dvorišču, na cesti…

Kot je pojasnila sodnica Dvornikova, obtožnica bremeni Skenderovića poskusa uboja. Sporno dogajanje sega v september lanskega leta in se je dogajalo na Jesenicah. Skenderović naj bi se z oškodovancem sprl, kar naj bi na enem od jeseniških dvorišč preraslo v fizični spopad. Med drugim naj bi obtoženi oškodovanca poskušal zadaviti z verižico, ki jo je ta nosil in naj se po navedbah tožilstva ne bi strgala, kasneje naj bi si pomagal z desko, v kateri so bili žeblji, potem pa naj bi se obračun preselil na cesto. Obtoženi naj bi z avtomobilom trčil v oškodovanca, zatem pa naj bi ga še poskušal povoziti. Novo kaznivo dejanje oviranja državnih organov pa naj bi, kot je pojasnila sodnica, s poskusom vplivanja na eno od prič, da bi se pričanju odrekla, obtoženi zakrivil letos.

Bo pomembno vlogo med sojenjem igrala verižica?

Zagovornik obtoženega Tomaž Osolnik je med dokazne predloge hotel uvrstiti tudi predmete, ki naj bi jih v štirih dejanjih spornega dogajanja uporabil obtoženi. »Treba je pridobiti verižico, ki jo je v kritičnem času nosil na sebi oškodovanec, saj je očitek obtožbe v smeri, da mu je obdolženi z roko zavijal verižico, ki o je imel okoli vratu, z namenom, da bi ga zadavil. Prav tako predlagam, da se pridobi deska, skozi katero naj bi bili zabiti žeblji, katere uporaba je tudi med očitki v obtožnici,« je dejal. Dodal je, da bi moral verižico in njeno trdnost pregledati izvedenec ustrezne stroke, kasneje pa bi še izvedenec medicinske stroke podal mnenje, »ali je s konkretno verižico mogoče človeka zadaviti, torej kakšna sila je potrebna in koliko časa mora delovati, da pride do zadavitve oziroma zadušitve«. Osolnik je namreč prepričan, da je od teh ugotovitev odvisno tudi, ali je pravna kvalifikacija očitanega kaznivega dejanja v tem delu obtožnice ustrezna. Tožilka Helga Dobrin je poudarila, da se ji pridobitev omenjenih predmetov ne zdi smiselna, soglašala pa je s predlogi obrambe za zaslišanje večine prič in branje listin, kar bo razjasnilo sporne dogodke.