Vsi nestrpno pričakujejo prvi vrhunec sezone, ki je izjemno zahteven. Skakalce v devetih dneh čakajo štiri kvalifikacije in štiri tekme na štirih različnih skakalnicah z zelo raznolikimi profili, zato se bo treba hitro prilagajati na menjavanje tekmovališč.

Prvi favorit za osvojitev zlatega orla je branilec lovorike, Poljak Kamil Stoch, ki ima zgodovinsko priložnost za hat-trick. Tri zmage zapored je doslej nanizal le Norvežan Bjorn Wirkola. Na turnejo prihaja z enakim izhodiščem kot v zadnjih dveh letih, ko je napadel iz ozadja. Predlani je bil vlogi favorita Domen Prevc, lani Nemec Richard Freitag. Za oba je bila rumena majica vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala prehudo breme. Tudi letos Stoch še ni povsem zablestel, saj je v skupnem seštevku svetovnega pokala tretji za Japoncem Rjojujem Kobajašijem in rojakom Piotrom Žylo. 32-letni Stoch je odlično formo potrdil v sredo, ko je s prednostjo 31,6 točke zmagal na poljskem državnem prvenstvu v Zakopanah pred Kubackim in Hulo. »Dobro se počutim, vse deluje tako, kot mora,« pravi trikratni olimpijski prvak Kamil Stoch.

Kobajaši navdušuje z lahkotnostjo in tehniko

Dvaindvajsetletni Japonec Rjoju Kobajaši je prvo ime dosedanjega dela sezone, v kateri je zablestel kot meteor s štirimi zmagami in ima pred zasledovalci že 111 točk prednosti. Tihi Japonec navdušuje z lahkotnostjo in izjemno tehniko. Takoj po odskoku ne izgublja hitrosti, zato ga nese tako daleč v dno, da trener Hideharu Mijahira včasih zaradi varnosti zniža zaletišče. V skupnem seštevku svetovnega pokala je drugi Piotr Žyla. Njegov adut je stabilna forma, saj je bil na dosedanjih sedmih tekmah kar petkrat na stopničkah, od tega štirikrat drugi. Nemci največ stavijo na Karla Geigerja, saj je z eno zmago v sezoni boljši od zvezdnikov Andreasa Wellingerja in Richarda Freitaga. Geiger prekipeva od samozavesti, a Nemci so se doslej že velikokrat zlomili pod težo pričakovanj navijačev na domačem tekmovališču. Norvežani imajo Johanna Andreja Forfanga (1 zmaga v sezoni) in načrt, da zmagajo v skupnem seštevku novoletne ali norveške turneje. Avstrijci upajo na prebujenje Stefana Krafta.

Prvi slovenski adut je Timi Zajc

Ker je od zadnje tekme v Engelbergu minilo skoraj 14 dni, lahko pride tudi do sprememb v formi tekmovalcev. V preteklosti so se karte pogosto že premešale v času božičnih praznikov. Na pot navzgor upajo tudi v slovenski reprezentanci, ki se je na turnejo odpravila brez uvrstitve na stopničke na letošnjih tekmah. Cilj slovenske reprezentance je uvrstitev do šestega mesta v skupnem seštevku.

»Turneja je eno najtežjih tekmovanj, saj šteje vsak skok, zato ne smeš narediti nobene napake. Brata Prevc in Zajc imajo kakovost, da se na vseh štirih tekmah uvrstijo med najboljših deset, petnajst. Morda tudi Damjan, če se mu vse izide,« je optimist selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.

Glede na uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala (10. mesto) je osemnajstletni Timi Zajc prvi slovenski adut za turnejo, ne glede na prehlad v zadnjih dneh. »Pritiska prvega aduta ne čutim. Če bo kdo drug prvi adut, upam, da bom sam dosegel svoje najboljše uvrstitve na turneji. Cilj je na vseh štirih tekmah premagati tekmeca v dvoboju v prvi seriji in končati med najboljšo deseterico,« napoveduje Timi Zajc, ki je lani na vseh štirih tekmah osvojil točke.

Domen Prevc je s posameznimi skoki dokazal, da se lahko bori za stopničke. »Tako kot vse tekme svetovnega pokala tudi turnejo doživljam kot počitnice. Skoki zame niso poklic, ampak hobi. Ko so tekme, imam veliko več časa kot v obdobju treningov in uživam,« je pogled Domna Prevca na naslednje dni.

Za Petra Prevca bo turneja posebna, saj bo zanj jubilejna, deseta. Ker je v zamudi s treningi, nima velikih pričakovanj, a nastop v Engelbergu je pokazal, da je s povprečnimi skoki med najboljših petnajst, z zelo dobrimi med deset in vrhunskimi na stopničkah. »Ne bom iskal rezultata, ampak svoje najboljše skoke. Visoke uvrstitve bodo prišle, če bom dobro skakal in imel kanček sreče,« je dejal Jernej Damjan, ki je bil lani z desetim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku turneje.