Letošnja inflacija je bila tako po prvih ocenah za 0,1 odstotne točke višja kot v letu 2017.

Samo decembra je po prvih podatkih statističnega urada inflacija na letni ravni dosegla 1,7 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj kot novembra in manj od pričakovanj analitikov, poročajo tuje tiskovne agencije. K temu je ključno prispeval padec cen nafte, zaradi česar se je medletna rast cen energentov skoraj prepolovila na 4,8 odstotka. Nižja je bila tudi rast cen hrane.

Na mesečni ravni je bila rast cen decembra le 0,1-odstotna.

Inflacija se je zaradi rasti cen nafte okrepila

Inflacija v največjem evropskem gospodarstvu je pomemben gradnik gibanja cen v celotnem območju evra. Prva ocena letošnje inflacije v območju skupne evropske valute bo znana prihodnji teden. Novembra je bila 1,9-odstotna in glede na decembrsko umiritev na trgu energentov je pričakovati, da se je decembra še malenkost bolj oddaljila od srednjeročnega cilja Evropske centralne banke (ECB), ki je blizu, a malenkost pod dvema odstotkoma.

Inflacija se je sicer v teku tega leta predvsem zaradi rasti cen nafte okrepila in dosegla ter vmes tudi presegla ciljno vrednost ECB. Ker pa osnovna inflacija, torej brez cen energije in hrane, ostaja razmeroma umirjena, ECB še naprej ohranja precej spodbujevalno denarno politiko.

Se je pa svet ECB odločil, da s tem letom preneha z neto novimi nakupi v okviru programa odkupovanja obveznic, kar je naslednji korak iz protikriznega načina delovanja. Če ne bo večjih novih šokov, bi lahko ECB medtem obrestne mere z ničelne ravni začela dvigovati proti koncu 2019.