Kako deluje tržnica?

Kdor želi sodelovati na tržnici električne energije, se mora na spletnem mestu SunContract registrirati in kupiti 1000 žetonov SNC, ki temeljijo na verigi blokov Ethereum. Cena SNC-ja je bila na dan 20. decembra 0,0128 evra; vložiti morate torej slabih 13 evrov, žetone pa lahko ob izstopu iz platforme prodate – cena bo lahko višja ali nižja, popolnoma enaka skoraj zagotovo ne bo. Nakup žetonov je potreben za opravljanje transakcij, za plačilo porabe električne energije pa boste na svoj račun lahko pozneje nakazali evre. Ko vpišete še podatke o merilnem mestu in naložite zadnji račun za električno energijo, po elektronski pošti prejmete obvestilo, da vas pogodba čaka na platformi v vašem uporabniškem računu. Sonce energija za vas – tako kot vsi drugi dobavitelji – izvede zamenjavo dobavitelja električne energije.

Na voljo le enotna tarifa

Cena izbranega paketa – na voljo je le enotna tarifa, kar pomeni, da je cena električne energije ves čas enaka – pomeni najvišjo ceno, ki jo boste plačali. Elektriko lahko plačujete po tej ceni ali pa določite nižjo ceno – če jo kateri od ponudnikov sprejme, boste od njega energijo kupovali po dogovorjeni, nižji ceni. Povedano drugače: ceno električne energije pravzaprav oblikujejo sami uporabniki platforme, brez vpliva večjih ponudnikov oziroma distributerjev, kar v okviru zakonodaje omogoča uporaba tehnologije veriženja blokov. Maja 2018, denimo, je bila povprečna cena električne energije na platformi okrog 20 odstotkov nižja kot pri drugih dobaviteljih.

Proizvajalec električne energije in porabnik se torej lahko medsebojno dogovorita za nakupno ceno, brez plačila provizij vmesnim posrednikom. Suncontract gospodinjstvom za zdaj ne zaračunava provizije, jo pa zaračunava dobaviteljem in poslovnim odjemalcem, in sicer 0,5 evra megavatno uro prenesene električne energije.

Presežke proizvedene energije porabite, kakor želite

Električna energija je pridobljena iz obnovljivih virov (za zdaj sončna energija, v prihodnje načrtujejo vključitev energije iz hidroelektrarn, kogeneracij, biomase in vetrnic) in se izmenjuje znotraj posamezne bilančne skupine, ki obsega določeno geografsko območje – Slovenijo pokriva ena bilančna skupina. In ker je Suncontract energetska tržnica, lahko na platformo vstopite tudi kot ponudnik oziroma proizvajalec električne energije.

Pri sistemu samooskrbe proizvajalec (lastnik sončne elektrarne) daje električno energijo v omrežje, ko je ne potrebuje, in jo je jemlje nazaj takrat, ko jo potrebuje. Če na letni ravni proizvede več elektrike, kot je porabi, presežke »podari« dobavitelju. Uporabnik platforme SunContract mora v skladu z uredbo o samooskrbi presežke še vedno »podariti« dobavitelju, v tem primeru podjetju Sonce energija, vendar mu ta v naslednjem koledarskem letu presežek vrne, tako da lahko z njim prosto razpolaga – lahko ga porabi za svojo počitniško hišo, na primer, proda sosedu, nekomu na drugem koncu države ali pa ga preprosto podari v dobrodelne namene.

Kaj pa varnost?

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov omogoča, da je sistem plačevanja energije in beleženja podatkov iz merilnega števca v celoti avtomatiziran in pregleden. Uporabnik lahko v vsakem trenutku spremlja porabo električne energije in dostopa do vseh želenih informacij. Tehnologija veriženja blokov hkrati zagotavlja varnost vseh transakcij, saj je mogoče prav vsako hitro in preprosto izslediti ter jo preveriti.

Vir: www.zps.si