Nekdanja številka ena svetovnega tenisa bo na prvem turnirju za grand slam v sezoni 2019 nastopil s posebnim statusom; trenutno 256. igralec sveta bo uporabil status zaščitenega drugega mesta na lestvici ATP, kar pomeni, da ne bo igral v kvalifikacijah, ne bo pa med nosilci. Takšen status igralcem po vrnitvi zaradi poškodbe omogoča, da lahko na devetih turnirjih nastopijo brez kvalifikacij, čeprav bi jih sicer zaradi položaja na lestvici ATP morali igrati.

Olimpijski prvak in zmagovalec treh turnirjev za grand slam se je zaradi slabe pripravljenosti septembra umaknil s turnirjev, potem ko je izgubil dvoboj proti Špancu Fernandu Verdascu v Šenzenu.

»Želim imeti vpliv na svojo kariero, sam odločati o tem, kako se odvija. Če bi se za slovo odločil pred šestimi meseci, ko sem bil na dnu, in se ne bi poskušal vrniti na nekdanjo raven, bi to zanesljivo obžaloval. Odločitev o tem, da še poskusim, sem sprejel zaradi sebe,« je pred turnirjem v Brisbanu, kjer je zmagal v letih 2012 in 2013, dejal Škot in dodal: »Lahko že igram na visoki ravni, izziv pa bo to početi več dni zaporedoma.«

Murray, letos je nastopil le na šestih turnirjih in najdlje prišel v Washingtonu do četrtfinala, je dejal, da še čuti bolečine v kolku, a da se zdravstveno stanje izboljšuje. »Še precej bi rad dosegel. Ne vem pa, če sem še sposoben to narediti. Če bi lahko izbral, bi bila moja želja, da naredim nekaj velikega v Avstraliji, kjer sem bil tolikokrat zelo blizu,« je o željah za leto 2019 dejal Murray, ki je v Avstraliji petkrat obstal na zadnji stopnički, saj v petih finalnih nastopih tam nikoli ni zmagal.